Na hlavný obsah

Do ekvádorskej televízie vtrhli ozbrojení muži, novinárov držali ako rukojemníkov

Ozbrojencov neskôr zatkli.

Do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v utorok (9. 1.) vtrhla skupina maskovaných ozbrojených mužov. Viacerých novinárov a členov štábu ozbrojenci nakrátko vzali za rukojemníkov, informovala agentúra AFP.

„Nestrieľajte, nestrieľajte,“ kričala žena na živých záberoch zo štúdia, počas ktorých sa v pozadí ozývali zvuky podobné výstrelom. Útočníci vyzbrojení puškami a granátmi, respektíve výbušninami donútili vystrašený personál televízie ľahnúť si na zem. Bezprostredne nebolo jasné, či niekto utrpel zranenia; k obetiam na životoch však nedošlo.

Živé vysielanie zo štúdia televízie TC v meste Guayaquil pokračovalo ešte ďalších 30 minút, hoci svetlá boli vypnuté. Následne bolo vidno, ako prichádzajú policajti.

Téme sa RTVS venovala aj spravodajskom bloku Aktuálne :24:

Podľa ekvádorskej generálnej prokuratúry bolo zatknutých všetkých 13 ľudí, ktorí vtrhli do televízie a čelia preto obvineniam z terorizmu, píše agentúra AP.

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako v nedeľu (7. 1.) ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias. Zločinecké gangy následne vyhlásili „vojnu“ polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom.

Z rôznych oblastí krajiny hlásili výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov. Prezidentský palác stanice metra v hlavnom meste Quito strážia vojaci.

Boj proti gangom

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok (8. 1.) vyhlásil 60-dňový výnimočný stav, ktorý okrem iného zavádza celoštátny zákaz nočného vychádzania a vojenské hliadky vo väzniciach.

Po utorňajšom vniknutí ozbrojencov do televízie prezident vydal ďalší dekrét, v ktorom vyhlásil, že situácia v krajine eskalovala na úroveň „vnútorného ozbrojeného konfliktu“.

Prezident taktiež označil 20 miestnych drogových gangov za teroristické organizácie a poveril armádu, aby začala vojenské operácie a tieto skupiny „neutralizovala“ v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Boj proti gangom bude podľa prezidenta pokračovať, pokým v celej krajine nezavládne pokoj, pričom s „teroristami sa vyjednávať nebude“.

V utorok ušiel z väzenia ďalší narkobarón – Fabricio Colón Pico. Ten mal byť údajne zapletený do plánov na zavraždenie ekvádorského generálneho prokurátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet