Na hlavný obsah

Problém s nepoužitými liekmi pokračuje. V lekárňach sa aj po mesiacoch stále kopia

Podľa Ústavu na kontrolu liečiv sa zber začne čoskoro.

Problém s nepoužitými liekmi pokračuje. V lekárňach sa aj po mesiacoch stále kopia
V lekárňach sa hromadia nepoužité lieky. Foto: RTVS

V skladoch lekární sa naďalej hromadia staré lieky. Na tento problém upozornila RTVS už v januári. Liečivá nemal kto odvážať ani spaľovať.

Podľa zákona má zber nebezpečného odpadu na starosti štát. Ústav na kontrolu liečiv tvrdí, že situácia je už vyriešená a zber sa začne v najbližších dňoch.

Helena Galbavá z Handlovej je bezradná. Zákon lekárňam prikazuje nespotrebované lieky zbierať, no ona ich nemá kam dávať, poslednýkrát ich vyviezli pred rokom. „Lekáreň na to musí mať priestor podľa predpisov a ten priestor nemôžme nafukovať,“ podotkla lekárnička Galbavá.

Zber liekov má zabezpečiť štát prostredníctvom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Nepovažujeme to za štandardnú situáciu a k niečomu takému by nemalo dochádzať. A štát by mal zabezpečiť plnenie úloh, ktoré sám sebe dal,“ reagoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Firma, ktorá vyvážala nespotrebované lieky 15 rokov, vypovedala zmluvu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv ešte vlani. „ŠUKL vyhlásil nové verejné obstarávanie na zabezpečenie zvozu liekového odpadu, ktoré vyhrala firma Detox sro. Okrem toho boli uzavreté spaľovne, ktoré takýto odpad mohli likvidovať,“ informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

Čo sa stalo s nahromadenými liekmi po troch mesiacoch zisťovala v Správach RTVS redaktorka Miriam Dobrotová:

Firma prestala lieky spaľovať

Spaľovňa, ktorá lieky likvidovala pre pôvodnú spoločnosť, prechádzala rekonštrukciou a lieky preto prestala spaľovať. Firma Detox, ktorá získala zmluvu na zvoz liekov s touto konkrétnou spaľovňou uzavretú zmluvu nemá.

„Naša spoločnosť má dlhoročné partnerstvá aj so spaľovňami na Slovensku aj v zahraničí, kam vyvážame viaceré druhy nebezpečných odpadov,“ uviedol v písomnom stanovisku konateľ spoločnosti Detox Daniel Studený.

Situácia by sa tak podľa firmy nemala opakovať. Presný dátum, kedy so zvozmi začnú, nekonkretizovali. Problém s nespotrebovanými liekmi evidujú aj ekológovia.

„Ľudia potom majú tendenciu tieto, z nášho pohľadu nebezpečné, odpady vyhadzovať buď do toaliet, umývadiel alebo do zmesových kontajnerov, ako to vidíme v tomto prípade. Skončia na skládke a budú predstavovať riziko pre životné prostredia,“ upozornil odborník na odpady Marek Brinzík.

Ekológovia aj lekárnici preto žiadajú ľudí o trpezlivosť, aby lieky nevyhadzvali, ale počkali, kým ich lekárne opäť začnú zbierať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko