Na hlavný obsah

Prokurátori zrušeného ÚŠP poslali list M. Žilinkovi: Kritizujú personálne zmeny a vznik nového oddelenia

Maroš Žilinka tvrdí, že ide o subjektívne názory a pocity.

Prokurátori zrušeného ÚŠP poslali list M. Žilinkovi: Kritizujú personálne zmeny a vznik nového oddelenia
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: RTVS

Jedenásť prokurátorov zo zrušeného úradu Špeciálnej prokuratúry poslalo otvorený list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Okrem personálnych zmien kritizujú aj vznik oddelenia závažnej kriminality. To by malo nadviazať na prácu zrušeného úradu. Maroš Žilinka tvrdí, že ide o subjektívne názory a pocity.

Prokurátori v liste kritizujú Maroša Žilinku za to, že nevyhovel žiadosti prokurátorov Matuša Harkabusa a Daniela Mikuláša. Tí požadovali preradenie na Krajskú prokuratúru v Žiline. Prokurátori prípadu vraždy Jána Kuciaka následne odstúpili. Maroš Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP pokračujú v konfrontačnom spôsobe komunikácie cez médiá.

,,Tým, že ani len nevyčkali na moju reakciu len potvrdili, že im vlastne nešlo o nič iné, ako o útok prostredníctvom médií. Snahu o seriózny dialóg a konštruktívnu diskusiu si totiž predstavujem obsahovo, ako aj formálne úplne inak,“ napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

,,Po tom, čo sa kolegovia vzdali svojich pozícií, nezaregistroval som nejakú snahu, ambíciu toto ich rozhodnutie zvrátiť, že by im bolo ponúknuté nejaké riešenie. Práve naopak, odpoveď bol status na Facebooku, že vlastne každý je nahraditeľný. Takže asi takto vyzerá diskusia,“ uviedol prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ondrej Repa.

Generálna prokuratúra informovala, že v boji proti korupcii, závažným trestným činom a extrémizmu bude po zrušení ÚŠP pokračovať oddelenie závažnej kriminality. Jedenástim prokurátorom prekáža to, že na oddelení pracujú dve prokurátorky, ktoré podľa nich nemajú skúsenosti v tejto oblasti.

Otvorenému listu generálnemu prokurátorovi sa v Správach RTVS venoval Jakub Horáček:

,,Zaradil prokurátorov, ktorí sa 10, 15, 20 rokov venovali iba trestnému právu, ničomu inému, ich zaradil na odbory, ktoré s trestným právom nemajú nič spoločné,“ prezradil prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ladislav Masár.

,,Aké boli kritériá, to je odbornosť prokurátorov, potreba jednotlivých organizačných zložiek na generálnej prokuratúre a zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry ako celku,“ vyhlásil Žilinka.

Žilinkov prísľub

Maroš Žilinka dal ešte pred zrušením špeciálnej prokuratúry prísľub, že otvorené kauzy ponechá pôvodným prokurátorom až do ich právoplatného skončenia. Prokurátori priznávajú, že spisy im postupne prichádzajú. Prekáža im však, že nemôžu dokončiť trestné veci, ktoré s ich prípadmi súvisia.

,,V zásade ďalej vybavujem kmeňovú vec, ktorú poznám. Avšak tú čiastkovú, ktorá bola vylúčená z kmeňovej veci, tú už bude vybavovať iný kolega. To bol napríklad aj prípad, ktorý mal kolega – spolupracujúci obvinený z kauzy Kuciak, ktorý už dokončiť nemôže,“ povedal Repa.

,,Faktom ostáva, že tak náročná operácia, akou bol prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a Generálnu prokuratúru SR, prebehla bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní,“ zaznelo v Žilinkovom statuse na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko