Na hlavný obsah

Putin telefonoval s iránskym prezidentom Raísím, vyzval ho na zdržanlivosť

Telefonát sa týkal konfliktu medzi Izraelom a Iránom.

Putin telefonoval s iránskym prezidentom Raísím, vyzval ho na zdržanlivosť
Zľava ruský prezident Vladimir Putin a prezident Iránu Ebráhím Raísí. Foto: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Irán nemá záujem na ďalšom stupňovaní napätia na Blízkom východe. Povedal v utorok (16. 4.) v telefonickom rozhovore svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi iránsky prezident Ebráhím Raísí.

Kremeľ k rozhovoru uviedol, že sa uskutočnil na žiadosť Teheránu a týkal sa vyhrotenej situácie v regióne po izraelskom útoku na iránsky konzulát v Damasku a odvetnom útoku Iránu na Izrael.

Putin vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a nedovolia nové kolo konfrontácie, ktoré by hrozilo „katastrofálnymi dôsledkami“ pre celý región.

Izrael v pondelok (15. 4.) varoval, že pripravuje odvetu za bezprecedentný útok iránskeho dronu a rakiet na svoje územie. V utorok sa má opäť stretnúť vojnový kabinet, aby prediskutoval jej možnú podobu.

Odveta Izraela

Podľa Kremľa Raísí povedal, že konanie Iránu bolo vynútené a obmedzené. Izraelu a jeho spojencom sa podarilo zostreliť drvivú väčšinu z niekoľkých stoviek dronov a rakiet, ktoré Irán vypustil na židovský štát.

Rusko sa považuje za spojenca Iránu. Dodáva mu útočné bezpilotné lietadlá používané ruskými silami na údery na pozemné ciele na vojne na Ukrajine.

Podľa Kremľa obaja prezidenti konštatovali, že hlavnou príčinou udalostí v regióne je palestínsko-izraelský konflikt. Rusko a Irán sa zasadzujú za okamžité prímerie v Pásme Gazy, zmiernenie zložitej humanitárnej situácie a vytvorenie podmienok na politické a diplomatické riešenie krízy.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet