Na hlavný obsah

Slovenskí študenti zaostávajú vo finančnej gramotnosti. Do škôl mieri nový program

Cieľom programu je naučiť žiakov kriticky myslieť.

Slovenskí študenti zaostávajú vo finančnej gramotnosti. Do škôl mieri nový program
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo školstva bude zvyšovať finančnú gramotnosť v základných a stredných školách pomocou programu FinQ. Pomôcť by mal aj pri zavádzaní novej školskej reformy. Rezort podpísal memorandum s Národnou bankou Slovenska.

Cieľom programu FinQ je naučiť žiakov kriticky myslieť a orientovať sa vo svete financií. Študenti na Slovensku totiž dlhodobo v rámci finančnej gramotnosti zaostávajú za tými z okolitých krajín.

„Vedieme mladých ľudí k tomu, aby vedeli analyzovať získané informácie, aby ich vedeli posudzovať, vedeli správne argumentovať a na tom základe, aby sa vedeli správne rozhodovať,“ priblížil predseda Správnej rady FinQ Centra Štefan Máj.

„Je to nástroj a program, ktorým dokážeme zvyšovať jazykovú gramotnosť a matematickú gramotnosť,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Pilot projektu funguje na školách už viac ako tri roky. Školením najprv prešli učitelia.

„Toto je jedna jeho obrovská výhoda, keďže štandardne sa u nás robili reformy tak, že reforma sa pripravila a nie vždy bola dostatočne pripravená. Učitelia boli dosť z toho nervózni, že niekto im dá za úlohu vzdelávať, keď na to nemá pripravené prostredie a direktické materiály,“ uviedol riaditeľ Gymnázia na Ul. Ladislava Sáru Pavel Sadloň.

Viac o spôsobe zvyšovania finančnej gramotnosti u študentov zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Andrea Škutová:

Vyššia gramotnosť v rámci iných predmetov

Finančnú gramotnosť vyučujú školy v rámci matematiky, slovenského či anglického jazyka. Uvádzajú najmä príklady z praxe.

„Zlepšili sa im komunikačné schopnosti, samozrejme zlepšujú sa aj schopnosti narábania. Mnohí žiaci si vedeli založiť svoje školské firmy, vedeli ich ukončiť,“ opísal Sadloň.

„Našim záujmom je, aby boli vyrovnanými partnermi v informačnej asymetrii medzi tými, ktorý poskytujú finančné služby a tými, ktorí ich spotrebúvajú. Najlepší klient je vzdelaný klient,“ reagoval guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Do projektu sa zapojilo už niečo vyše 200 škôl, čo predstavuje približne 48 tisíc žiakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko