Na hlavný obsah

SNS chce, aby rekreačné poukazy mohli využívať aj rodičia zamestnancov

Návrh prerokuje parlament na najbližšej schôdzi.

SNS chce, aby rekreačné poukazy mohli využívať aj rodičia zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Rekreačné poukazy by sa mohli rozšíriť na rodičov zamestnancov. Návrh zákona z dielne SNS prerokujú poslanci na najbližšej parlamentnej schôdzi. Navrhovatelia očakávajú vyšší záujem o domáci cestovný ruch. Zamestnávatelia sa obávajú, že sa stratí pôvodný význam poukazov.

Dnes môže zamestnanec využiť rekreačný poukaz pre seba, manželku, manžela a deti. Podľa návrhu by ho mohol prenechať aj svojim rodičom. „By to posilnilo cestovný ruch, ak by sa rozšírili na rodinných príslušníkov,“ myslí si prevádzkarka hotela na Štrbskom plese Erika Capová.

O príspevok na pobyt v slovenských hoteloch a rekreačných zariadeniach maximálne do výšky 275 eur je podľa hotelierov záujem. Potvrdzujú to aj dáta Inštitútu finančnej politiky. Poukaz využíva viac ako 200-tisíc zamestnancov ročne.

Možnej novelizácii v rekreačných poukazoch sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Navrhovatelia očakávajú, že záujem o rekreáciu na Slovensku by mohol byť ešte väčší. Zamestnávatelia sa však obávajú, že presun rekreačného poukazu na rodičov bude za cenu, že si neoddýchne zamestnanec.

„Sa nám stráca ten pôvodný význam. Tým pádom zamestnanec zostane neoddýchnutý, ale rekreačný poukaz sa minie,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

„Treba si uvedomiť, že je kategória zamestnancov, ktorí jednoducho preferujú zahraničnú dovolenku. Ak by bola možnosť, že to môže využiť rodič, tak aspoň ten rekreačný poukaz neprepadne,“ hovorí prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

„Ja si myslím, že postupne bude jeden problém, že to využívať nebudú, pretože na to nebudú mať. A čo je dôležité, budú to využívať skôr tí, ktorí majú vysoké dôchodky,“ povedala prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Galisová.

Príspevok zo sociálnych fondov

Zamestnávatelia chcú do zákona zapracovať zmeny, aby aj na príspevky na tuzemské dovolenky mohli využiť sociálne fondy.

„Paradoxne, ak firma v rámci kolektívneho vyjednávania prispieva na zahraničnú dovolenku pri mori, tak to môže platiť zo sociálneho fondu, ale domáce dovolenky na Slovensku sú zo sociálneho fondu zakázané,“ dodal Lasz.

Ak zákon v parlamente prejde, platiť bude od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika