Na hlavný obsah

Domácnosti si vlani uťahovali opasky viac ako počas pandémie: Výsledkom je šetrenie, aké sme nezažili za tri dekády

Ohrozené sú hlavne jednorodičovské domácnosti.

Domácnosti si vlani uťahovali opasky viac ako počas pandémie: Výsledkom je šetrenie, aké sme nezažili za tri dekády
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Spotreba v domácnostiach sa vlani medziročne prepadla o 2,5 percenta. Keď sa na uťahovanie opaskov pozrieme podrobnejšie, tak vidíme, že ľudia na Slovensku najviac šetrili na zariadení.

Kým počas pandémie mnohí majstrovali a prerábali, tak vlani už išiel nábytok a údržba domácnosti bokom a investície v tomto smere klesli o deväť percent.

Šetrilo sa aj na oblečení, na ktoré sme minuli o takmer šesť percent menej ako rok predtým. Po pandémii sa rapídne zmenil aj záujem o kultúru a rekreáciu.

Na éru uťahovania opaskov sa v Správach RTVS pozrel redaktor Marek Gudiak:

Kým v roku 2022 stúpli výdavky takmer o štvrtinu, vlani sa už prepadli o 3,5 percenta. Naopak, nešetrili sme na reštauráciách, hoteloch, doručovateľských službách a na zdraví. V týchto oblastiach medziročne spotreba, hoci mierne, ale predsa len rástla.

Takto pred rokom zdražovanie v obchodoch gradovalo. Potravinová inflácia atakovala 30 percent. Ceny rástli najrýchlejšie práve tam, kde to Slovákov bolelo najviac. Výsledkom je šetrenie, aké sme nezažili za ostatné tri dekády.

„Domácnosti v prvých troch štvrťrokoch výrazne šetrili, pretože museli a keď už vďaka zlepšeným podmienkam teoreticky šetriť vo štvrtom štvrťroku nemuseli, tak napriek tomu obmedzovali naďalej svoju spotrebu. Stalo sa tak predovšetkým kvôli tomu, že dopĺňali úspory,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

„Prežívame dlhodobejšie krízu životných nákladov,“ povedala sociologička a expremiérka Iveta Radičová.

Uťahovali sme opasky viac ako počas pandémie

Domácnosti si uťahovali opasky viac ako počas pandémie, či finančnej krízy v roku 2008. Vtedy vláda bojovala s nezamestnanosťou a násobne vyšším deficitom.

Teraz sú ohrozené hlavne jednorodičovské domácnosti a mnohodetné rodiny, ktoré si prešli pandémiou, energetickou krízou a konfliktom na Ukrajine.

„Zhruba 40 percent domácností na Slovensku pred krízami nemohlo a nevedelo zvládať malú zmenu v životných štandardoch, ako napríklad dlhšia PN, ďalšie dieťa, strata zamestnania a ocitli sa v ohrození krízy životných nákladov a nezvládnutia životnej situácie. Krízy toto ešte znásobili,“ dodala Radičová.

Šetriť bude aj štát

Kým minulý rok ľudia šetrili, kde sa dalo a z nákupov odchádzali s poloprázdnymi vozíkmi, tak už budúci rok má vo veľkom šetriť aj štát. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) má na stole 95 opatrení, spolu chce budúci rok ušetriť 1,5 miliardy eur.

Podľa analytika Kočiša sa toto šetrenie pravdepodobne prenesie aj do rodinných rozpočtov. „Šetrenie stále znamená, že si budeme nejakým spôsobom uťahovať opasky,“ doplnil.

Analytici však predpokladajú, že domácnosti sa budú cítiť budúci rok bohatšie. Platy by mali totiž stúpať rýchlejšie ako ceny v obchodoch.

„Príjmy a platy, aj keď reálne stúpnu, tak z hľadiska potrieb a životných nákladov nepokryjú situáciu predovšetkým nízkopríjmových rodín a už vôbec nie ľudí, ktorí sú v ohrození chudoby,“ uzavrela Iveta Radičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika