Na hlavný obsah

Štát chce obmedziť prístup k údajom katastra, kde sú bez ochrany dostupné osobné údaje ľudí. Ozýva sa aj kritika

Experti na IT by sprístupnili ešte viac informácií zo systémov katastra.

Štát chce obmedziť prístup k údajom katastra, kde sú bez ochrany dostupné osobné údaje ľudí. Ozýva sa aj kritika
Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. Foto: RTVS

Štát bude viac kontrolovať prístup do katastra. Po dvadsiatich rokoch chce novelizovať zákon, ktorý podľa Úradu geodézie, kartografie a katastra nemyslel na ochranu osobných údajov. Aktivisti a experti chcú návrh pripomienkovať. Úrad s tým súhlasí.

Na portáli katastra sú dnes bez akejkoľvek ochrany dostupné osobné údaje majiteľov nehnuteľností. Zneužiť ich môžu aj podvodníci. Úrad tvrdí, že polícia ho často kontaktuje, aby získala informácie pre vyšetrovanie. Z dát, ktoré dostanú, vedia napríklad vypátrať možného páchateľa.

„Koncom roka 2023 bol úrad geodézie oslovený so žiadosťou o poskytnutie súčinnosti zo strany prezídia policajného zboru. Aby Úrad Geodézie hľadal nejaké možnosti, ako zabrániť zneužívaniu zverejnených osobných údajov na katastrálnych portáloch,“ uviedla Ľubomíra Šoltysová z Úradu geodézie, kartografie a katastra.

Po tom, ako Úrad geodézie, kartografie a katastra zverejnil návrh novely zákona o katastri, zožal kritiku viacerých inštitúcií.

Kontrole prístupu do katastra sa v Správach RTVS venoval Erik Adamson:

„Z mojej 25-ročnej praxe máme skúsenosť takú, že ak boli páchané podvody s nehnuteľnosťami, ktoré sme na NAKE vyšetrovali, tak vždy tieto osoby mali prepojenie na nejakého pracovníka z katastra. Využívali ho, respektíve on zneužíval svoju právomoc,“ prezradil člen tímu Nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko.

Prekrytie korupčného správania politikov

Nadácia Zastavme korupciu sa obáva, že štát chce obmedziť prístup do katastra, aby prekryl korupčné správanie politikov. Bude totiž môcť lustrovať tých, ktorí tieto prípady odhaľujú. Úrad považuje tvrdenia za nekorektné.

„My vôbec nemáme v úmysle zamedziť prístup verejnosti k týmto údajom. Budeme hľadať vhodné riešenia na to, aby sme nejakým spôsobom eliminovali riziko zneužitia takto zverejnených osobných údajov,“ dodal Šoltysová.

Experti na informačné technológie, naopak, chcú, aby úrady sprístupnili ešte viac informácií zo systémov katastra.

„Keďže postupom rokov sme sa dostali k tomu, že takto je to vo verejnom záujme a presne tak, to vnímame aj pre kataster nehnuteľnosti,“ uzavrel predseda rady Slovensko.Digital Ľubor Illek.

Úrad tvrdí, že nejde o žiadnu novinku. Podobný návrh bol prerokovaný v parlamente v prvom a druhom čítaní, už v rokoch 2022 až 2023. Stopku mu dal až pád vlády Eduarda Hegera.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko