Na hlavný obsah

V Česku riešia nový systém na sledovanie hostí v hoteloch. Čelí kritike, stáť má milióny korún

Informácie majú byť v systéme uložené šesť rokov.

V Česku riešia nový systém na sledovanie hostí v hoteloch. Čelí kritike, stáť má milióny korún
Hotel Savoy v Karlových Varoch v Českej republike. Foto: Václav Šlauf/MFDNES + LN/Profimedia

V Česku chcú, aby sa informácie o osobách ubytovaných v hoteloch a penziónoch zhromažďovali v jednej národnej databáze. S takýmto plánom prišlo české ministerstvo regionálneho rozvoja. Informoval o tom irozhlas.cz.

Tento plán však podľa českého úradu na ochranu údajov odporuje európskej legislatíve. Ministerstvo argumentuje, že hostia sú už registrovaní na účely výberu komunálnych daní.

Ministerstvo regionálneho rozvoja pod vedením šéfa Pirátskej strany Ivana Bartoša plánuje vytvoriť centrálnu elektronickú databázu s názvom eTurista, ktorá by mala evidovať všetkých hostí ubytovaných v hoteloch, penziónoch alebo kempoch.

K informáciám by malo mať prístup ministerstvo, polícia a úrady. Informácie majú byť v systéme uložené šesť rokov.

Stálo by to milióny korún

Úrad na ochranu údajov tvrdí, že evidovanie toho, kto je kde ubytovaný, nie je vhodné a navyše je to v rozpore s európskou legislatívou. Úradu sa nepáči aj to, že informácie majú uchovávať až šesť rokov. Nie je jasné ani to, čo s údajmi z registra ubytovaných budú môcť jednotlivé úrady robiť.

Ministerstvo chce s kritikmi rokovať. Trvá na tom, že nejde o novú povinnosť, keďže sa hostia už registrujú na účely výberu komunálnych daní. Rezort však v dôvodovej správe k zákonu uvádza, že poplatky z ubytovania sa vyberajú len v približne tretine českých obcí, pričom inde neexistuje povinnosť registrovať domácich občanov pri ich ubytovaní. Iná situácia je v prípade cudzincov, tí sa musia registrovať vždy.

Systém eTourist chcú zaplatiť z národného plánu obnovy, ale podmienkou je, aby bol funkčný už v tomto roku. Námestník ministra pre regionálny rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti) začiatkom februára v rozhovore pre iROZHLAS.cz priznal, že termín je „tesný“. Zároveň uviedol, že náklady na vytvorenie systému odhaduje ministerstvo na „50 až 60 miliónov Kč“ (približne 1,9 – 2,3 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet