Na hlavný obsah

Voliči sa podľa odborníka môžu rozhodnúť v poslednej chvíli na základe subjektívnych pocitov

Je podľa neho ťažké predikovať správanie skupín voličov.

Voliči sa podľa odborníka môžu rozhodnúť v poslednej chvíli na základe subjektívnych pocitov
Prezidentskí kandidáti Peter Pellegrini (vľavo) a Ivan Korčok. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák

„V tejto chvíli je jasné a zrejmé, že preferencie sú vyrovnané, možno najtesnejšie v doterajšej histórii prezidentských volebných kampaní na Slovensku. Môže sa stať, že či už voliči Petra Pelleginiho, alebo Ivana Korčoka sa budú rozhodovať na poslednú chvíľu, na základe čisto subjektívnych faktorov a pocitov,“ vyhlásil v relácii RTVS Aktuálne :24 politológ z Inštitútu pre kresťansko-demokratickú politiku Marián Sekerák.

Dodal, že je veľmi ťažké predikovať jasné správanie týchto skupín voličov. „Obaja kandidáti budú hrať aj o skupinu nevoličov a o skupinu voličov iných kandidátov z prvého kola,“ uviedol.

Kampaň pred druhým kolom je podľa neho podobná tej pred prvým kolom. Poznamenal, že bolo nevyhnutné, aby kandidáti pripravili novú stratégiu. „Zvyšuje sa vzájomná konfrontácia. Sme svedkami negatívnej kampane najmä proti kandidátovi Korčokovi,“ povedal politológ.

Pri poslednej debate bude podľa jeho slov záležať na tom, aby ani jeden z kandidátov nestratil voličské skupiny, ktoré ho doteraz podporovali. Povedal, že sa budú pokúšať presvedčiť posledné zvyšky. Väčší boj o voliča z maďarskej menšiny vníma na strane Pellegriniho, ktorý sa bude snažiť presvedčiť aj voličov Štefana Harabina.

V prípade voličov hnutia Slovensko si myslí, že sa budú rozhodovať podľa signálov Igora Matoviča. „Matovič otvorene nepodporil Korčoka, ale robí akúsi prácu za neho, v tomto prípade istým spôsobom negatívnu kampaň,“ skonštatoval Sekerák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko