Na hlavný obsah

Vzbura proti turistom: Obyvatelia Tenerife a Malorky sú nespokojní s masovým turizmom

Turismofóbia naberá v Španielsku na sile.

Vzbura proti turistom: Obyvatelia Tenerife a Malorky sú nespokojní s masovým turizmom
Ilustračná snímka - Tenerife. Foto: Unsplash

Plagáty s nápismi „Táto krajina je naša“ alebo „Turisti bežte domov“, ale tiež agresívne pôsobiace grafity namierené proti turistom sa v Španielsku k vyskytujú čoraz častejšie. Napísala agentúra DPA.

Proti masovému turizmu sa búria hlavne ľudia na obľúbených ostrovoch Tenerife a Mallorca, ale aj v ďalších turistických destináciách. Miestni obyvatelia dokonca plánujú demonštrácie, protestnú hladovku a štrajk plánujú aj upratovači na letiskách.

Španielska rozhlasová stanica Cadena Ser uvádza, že takzvaná turismofóbia naberá v Španielsku na sile. A netýka sa len turistických centier, ako sú Barcelona či Mallorca. Už aj regióny, ktoré predtým platili za oázy pokoja, sa búria proti záplave turistov.

K takýmto oblastiam patria aj miesta na Svätojakubskej ceste v Galícii. V súčasnosti je to ale najmä situácia na Kanárskych ostrovoch, ktorá je napätá. Ľudia zhromaždenie na plážovej promenáde pokrikujú a nadávajú turistom, niektorí im dokonca hrozia zdvihnutými päsťami. Tak opisuje scénu na juhu ostrova Tenerife nemecká tlačová agentúra DPA.

Ale aj na ďalších Kanárskych ostrovoch majú podľa nej miestni dosť najmä nemeckých a britských turistov. Regionálny denník El Diario napísal, že Kanárske ostrovy pripomínajú sud so strelným prachom.

Ničenie životného prostredia

Miestni dávajú masovej turistike za vinu ničenie životného prostredia, dopravné zápchy, nedostatok dostupného bývania, preľudnenie, rast cien a nedostatok vody. Rovnako viní turistov z preťaženého zdravotníctva a neprimeranej záťaže pre upratovacie systémy a likvidáciu odpadu.

Formujú sa občianske iniciatívy, ktoré chcú dať miestnym úradom najavo svoju nespokojnosť. V utorok (9. 4.) sa konal protest pred sídlom vlády v Madride. Desať aktivistov avizovalo tiež protestnú hladovku pred kostolom na severe Tenerife.

Na 20. apríla sú na tomto kanárskom ostrove plánované veľké demonštrácie. Organizátori podľa agentúry DPA hovoria o najväčších protestoch v histórii regiónu. K vzdoru proti masovej turistike v preťažených regiónoch sa pridávajú aj pracovníci letiska na Mallorke, ďalšej obľúbenej španielskej destinácii.

Zástupca odborov upratovačov a upratovačiek uviedol, že od 27. apríla vstupujú zamestnanci upratovacej firmy na medzinárodnom letisku na Malorke do štrajku, ktorý sa bude konať vždy v piatok, sobotu a nedeľu.

V týchto dňoch nebudú štrajkujúci zamestnanci počas štyroch hodín na letisku odpratávať odpadky. To bude znamenať veľké množstvo nahromadeného dopadu, uviedol ich hovorca.

Upratovaciu firmu odbory obviňujú z toho, že nedodržiava dohodnutý minimálny počet zamestnancov a opakovane ruší pracovné miesta bez náhrady. „Letisko sa stále rozrastá a prichádza čoraz viac cestujúcich, čo pre nás znamená viac práce,“ vysvetlil hovorca zamestnancov upratovacej služby na letisku na Mallorke, prečo sa rozhodli štrajkovať.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet