Na hlavný obsah

Z Česka viezol študentov mimoriadny volebný vlak. Pre vysoký záujem museli pridať ďalší vozeň aj autobusy

Iniciatíva, ktorá vlak zabezpečila, naň vyzbierala peniaze vo verejnej zbierke.

Z Česka viezol študentov mimoriadny volebný vlak. Pre vysoký záujem museli pridať ďalší vozeň aj autobusy
Foto: RTVS

Na Slovensku sa v sobotu (6. 4.) koná druhé kolo prezidentských volieb. Viacerí voliči smerovali domov zo zahraničia, aby hodili hlas svojmu kandidátovi.

V piatok (5. 4.) napríklad pricestovali stovky z nich vlakmi z Česka – pravidelnými spojmi, ale aj mimoriadnymi vlakmi a autobusmi. Tie prepravili študentov bezplatne, organizovalo ich občianske združenie Mladí. Vo vlakoch bola zakázaná propagácia kandidátov.

Praha, hlavní nádraží, piatok tesne pred pol dvanástou. Odchádza mimoriadny volebný vlak. Odviezť sa ním mohli slovenskí voliči z Česka zadarmo.

Peniaze na to iniciatíva vyzbierala vo verejnej zbierke. Prispelo viac ako tisíc darcov. „Ktorým sa spoločne behom týždňa podarilo vyzbierať viac ako tridsať tisíc eur,“ doplnil predseda občianskeho združenia Mladí Marek Mach.

„Nemáme možnosť voliť zo zahraničia a takéto super možnosti, hlavne pre študentov ako som ja, aby sme sa mohli dostať naspäť na Slovensko a voliť,“ povedal jeden z cestujúcich.

O mimoriadnom volebnom vlaku zisťoval viac v Správach RTVS redaktor Oliver Remiaš:

Podpora kandidátov vo vlaku je zakázaná

Iniciatíva zdôrazňuje, že projekt je apolitický a nepodporujú ním žiadneho kandidáta. Podpora akéhokoľvek kandidáta bola vo vlaku zakázaná. Ak sa tak stane počas cesty, bude musieť z vlaku vystúpiť, uviedol Marek Mach.

Kapacita vlaku nestačila a organizátori tak pridali vozeň. Ani to však nebolo dosť a z Brna museli vypraviť dva autobusy. V Českej republike študuje viac ako 20-tisíc mladých ľudí zo Slovenska.

Občianske združenie Mladí prepravilo vlakom a autobusmi 752 ľudí. Študenti z volebného vlaku hovoria, že je dôležité, aby sa vo voľbách vyjadrilo čo najviac ľudí.

„Napriek tomu, že sme v Českej republike, že tu študujeme, tak je to stále v nejakej forme náš domov,“ reagovala ďalšia cestujúca.

Volebný vlak priviezol voličov zo zahraničia aj pred parlamentnými voľbami minulú jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko