Na hlavný obsah

Ukrajinskí seniori s raketometmi: Stepní vlci sú príliš starí, aby ich naverbovali, to im nebráni ničiť ruské ciele

Stepní vlci sa pohybujú za frontovou líniou na terénnych autách.

Ukrajinskí seniori s raketometmi: Stepní vlci sú príliš starí, aby ich naverbovali, to im nebráni ničiť ruské ciele
Stepní vlci rozkazy prijímajú od poľných veliteľov. Foto: RTVS

Stepní vlci, to je Ukrajinská dobrovoľnícka delostrelecká jednotka, ktorá sa rozhodla brániť svoju krajinu. Tvoria ju desiatky ukrajinských seniorov nad 60 rokov, ktorí sú podľa armády príliš starí na to, aby bojovali.

Mobilná delostrelecká jednotka Oleksandra Tarana, veliteľa, ktorého prezývajú „dedko“, nie je oficiálne súčasťou ukrajinskej armády. To im však nebráni ničiť ruské ciele na vlastné náklady.

Stepní vlci sa pohybujú za frontovou líniou s raketometmi namontovanými na terénnych autách. Rozkazy prijímajú od poľných veliteľov a spolupracujú s jednotkami na fronte. Armáda im za to dáva ukoristené ruské zbrane alebo chybnú muníciu, ktorú si musia opraviť.

O Stepných vlkoch na Ukrajine informoval v reportáži v Správach :24 Matúš Oparty:

„Velitelia sú s nami zatiaľ spokojní. Dávajú nám viac úloh a pomáhajú aj s muníciou, ako len môžu. My sa snažíme pomáhať im,“ hovorí „Zorro“, 63-ročný dobrovoľník.

Veliteľ Taran sa pokúšal oficiálne pripojiť k ukrajinskej armáde. Zatiaľ neúspešne. Aj keď Kyjev po dvoch rokoch stráca na fronte iniciatívu pre nedostatku munície a aj vyčerpanie ukrajinských vojakov, ktorým klesá aj morálka. Tá naopak bojovným penzistom nechýba.

„Naverbovaný človek, ktorý nechce bojovať, nebude bojovať a môžete ho biť aj palicou. A naopak, keď chce, dokáže sa brániť aj sto rokov a nakoniec zničiť nepriateľa,“ myslí si 68-ročný veliteľ jednotky „Stepní vlci“ Oleksander „dedko“ Taran.

Veliteľ Taran bojuje od roku 2014, keď podľa neho Moskva začala vojnu anektovaním Krymu. Jednotku vlkov začal formovať až po ruskej invázii do Donbasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet