Na hlavný obsah

Zásahy do verejnoprávneho média v Taliansku rozpútali štrajk žurnalistov

Vládni politici dlhodobo vytvárajú neprimeraný tlak.

Zásahy do verejnoprávneho média v Taliansku rozpútali štrajk žurnalistov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI štrajkujú. Televízia aj rozhlas vysielajú iba spravodajský okruh v rozhlase. Žurnalisti protestujú proti snahám vlády zasahovať do ich práce a zlým pracovným podmienkam. Politici sa podľa odborov pokúšajú premeniť verejnoprávne médium na hlásnu trúbu vlády.

Vládni politici podľa agentúry Reuters vytvárajú neprimeraný tlak dlhodobo. Poslednou kvapkou bolo pre talianskych novinárov zrušenie televízneho vystúpenia spisovateľa, ktorý kritizuje kabinet Georgie Meloniovej. Vláda či vedenie verejnoprávneho média tvrdia, že išlo o redakčné dôvody.

Od nástupu novej vlády v roku 2022 odišlo zo spoločnosti viacero popredných členov aj moderátorov, ktorí obviňovali vládu zo zasahovania do jej práce. Koalícia navyše chystá zákon, ktorý by zvýšil postihy médií za ohováranie.

O potrebe väčšej nezávislosti talianskeho verejnoprávneho média sa diskutuje už dlho, no bezvýsledne. Najvyššie miesta v telerozhlase obsadzujú podľa Reuters tradične vlády v Taliansku svojimi chránencami. Členov správnej rady menuje parlament a vláda a podľa agentúry ich rovnako vyberajú na základe straníckej príslušnosti.

Talianskemu verejnoprávnemu médiu sa v relácii Správy RTVS o 12:00 venoval redaktor Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet