Na hlavný obsah

Združenie Zachráňme hrady kritizuje rezort kultúry. Obáva sa, že peniaze na obnovu pamiatok nebudú

Ministerstvo s tým nesúhlasí.

Združenie Zachráňme hrady kritizuje rezort kultúry. Obáva sa, že peniaze na obnovu pamiatok nebudú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Združenie Zachráňme hrady sa obáva, že samosprávy aj občianske združenia nedostanú peniaze z programu ministerstva kultúry na obnovu pamiatok. Združenie tvrdí, že rezort mešká s vyhodnotením. Ministerstvo s tým nesúhlasí.

Žiadateľom o dotácie na obnovu kultúrnych pamiatok hrozí, že peniaze od ministerstva kultúry nestihnú do konca roka využiť. Nemajú totiž informáciu, či v súťaži obstáli.

Na spor o financie na obnovu pamiatok sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Dvoranová:

„Teraz sme už naozaj v krízovom režime. Resp. veľa občianskych združení predfinancováva zo svojich vlastných zdrojov tieto záchranné práce dúfajúc, že nejaké peniaze získa. Plánujeme dobudovať strechu a nosné konštrukcie, tesárske práce, ktoré je nutné realizovať do konca sezóny,“ uviedol správca hradu Uhrovec Martin Varga.

Bývalá ministerka kultúry má obavy, že takmer 15 miliónov eur na obnovu pamiatok môže prepadnúť. Podľa nej za to môže vedenie ministerstva kultúry.

„Doteraz neboli schopní prerozdeliť ani jeden jediný cent z peňazí, ktoré už 20 rokov slúžia obciam, mestám, cirkvám a súkromným majiteľom na záchranu nášho kultúrneho dedičstva. Predsedu združenia Zachráňme hrady znepokojuje fakt, že komisie, ktoré majú hodnotiť podané žiadosti zatiaľ nezasadali. Po minulé roky mali žiadatelia podľa neho už v tomto čase informáciu o tom, či ich projekt uspel,“ kritizovala exministerka kultúry Natália Milanová vo videu na sociálnej sieti.

„Žiadosti pritom boli skompletizované a podané ešte v novembri minulého roka. V minulosti bolo pravidlom, že podané žiadosti v predchádzajúcom roku boli hodnotené komisiou v priebehu februára, marca,“ skonštatoval predseda O. Z. Zachráňme hrady Ratibur Mazúr.

Ministerstvo tvrdí, že zostavuje komisiu

Ministerstvo kultúry tvrdí, že zostavuje komisiu tak, aby mohla v krátkom čase zasadať. To, že zatiaľ žiadateľov neinformovalo, nevidí ako problém.

„Neskorší harmonogram jednotlivých krokov čiastočne vyplýva aj z predĺženia termínu na predkladanie žiadostí, ktorý bol posunutý z posledného novembrového dňa na posledný deň roka 2023,“ uviedlo Ministerstvo kultúry SR v stanovisku.

Ministerstvo formálne už skontrolovalo tisíc žiadostí, ktoré im prišli na tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny