Na hlavný obsah

Odídenci z Ukrajiny dostanú na ubytovanie menej peňazí. Obávajú sa, že skončia na ulici

Mnohí rozdiel nebudú vedieť doplácať.

Odídenci z Ukrajiny dostanú na ubytovanie menej peňazí. Obávajú sa, že skončia na ulici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odídenci, ktorí prišli z Ukrajiny na Slovensko sa obávajú, že nebudú mať kde bývať. Vláda znížila finančný príspevok na ich ubytovanie z 12 na šesť eur za noc. Táto suma nepokryje väčšinu z nákladov ubytovacích zariadení. Ukrajinci sa obávajú, že od nich budú žiadať, aby chýbajúcu sumu doplatili. Mnohí však na to nemajú peniaze.

Vláda schválila, že poskytne dočasné útočisko odídencom z Ukrajiny do konca júna a finančný príspevok na bývanie znížila o polovicu.

„Ten znížený príspevok uvrhuje mnohých ľudí do tej právnej neistoty. Tiež do toho, že nie sú schopní si tieto príspevky doplatiť a teda zabezpečiť si to ubytovanie,“ uviedol hovorca Ligy za ľudské práva Tomáš Kušnír.

„Na jednej strane je to správne, lebo to motivuje mladých a ľudí v strednom veku- tí sa ľahko prekvalifikujú. Ale, napríklad, ja mám 55 rokov, môj muž má 60. On pre zdravotný stav nemôže ísť umývať riady alebo podlahu,“ skonštatovala živnostníčka z Ukrajiny Tatiana Bogdanova.

Odídenci z Ukrajiny dostanú na ubytovanie menej peňazí. Ako sa to môže dotknúť ich životov zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Financie na pomoc skúsi štát hľadať inde

Liga za ľudské práva upozorňuje, že príspevok nemusí stačiť napríklad osamelým ukrajinským rodičom či dôchodcom. Ukrajinka Tatiana by privítala, keby ho dostávali do konca vojny. „Keď zrušia príspevky, ovplyvní to vzťah medzi nájomcom a nájomníkom. Môže sa stať, že keď odídenci bývanie nedoplatia, skončia na ulici,“ myslí si.

„Budeme hľadať finančné zdroje v rámci eurofondov na to, aby sme boli schopní takúto pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou realizovať naďalej. Tie celkové náklady, ktoré sú potrebné nájsť, sú niekde na úrovni zhruba 200-300 miliónov eur,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Právnička tvrdí, že štát nehľadel na skupiny zraniteľných osôb. Doplnila, že všetky krajiny EÚ majú povinnosť odídencom zabezpečiť ubytovanie. Znížený príspevok ale celkové náklady na bývanie nepokrýva. „Je preto otázne, či nedochádza k porušeniu smernice o dočasnej ochrane,“ podotkla hlavná koordinátorka právnej pomoci Ligy za ľudské práva Barbora Moravčíková.

K opätovným zmenám v príspevkoch by malo prísť 1. júla. „Od tohto dátumu by sa už príspevok poskytoval len po dobu 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska a ďalej len v prípade zraniteľných skupín osôb,“ píše sa v stanovisku rezortu vnútra.

Plánované zmeny by mali zabezpečiť udržateľnosť takéhoto systému pomoci pre ďalšie obdobia, a to najmä pre tie skupiny osôb, ktoré túto pomoc najviac potrebujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika