Na hlavný obsah

Minulý rok prepustili stovky ľudí, teraz zvažujú opätovné obnovenie výroby. Slovalco už rokuje s vládou

Naštartovanie výroby môže trvať niekoľko rokov.

Minulý rok prepustili stovky ľudí, teraz zvažujú opätovné obnovenie výroby. Slovalco už rokuje s vládou
Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom. Foto: TASR/Ján Krošlák

Firma Slovalco v Žiari nad Hronom by chcela opäť spustiť výrobu primárneho hliníka. Nebude to však jednoduché. Naštartovanie výroby si vyžiada vysoké investície a trvať môže aj niekoľko rokov.

Výrobu hliníka ukončila spoločnosť Slovalco začiatkom minulého roka. O prácu prišlo vyše 300 ľudí. Spoločnosť reagovala na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie. Firma ale naďalej zamestnáva takmer 200 ľudí. Teraz zvažuje opätovné obnovenie výroby.

„Tie zariadenia ostali v takom stave, aby sme ich vedeli spustiť, dokonca tých kľúčových ľudí máme stále zamestnaných, ktorí by to vedeli spustiť,“ priblížil generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Detaily o budúcnosti spoločnosti Slovalco v reportáži v Správach RTVS z regiónov zisťoval redaktor Marek Pivoluska:

Optimizmus firme dodávajú aj o niečo nižšie ceny elektrickej energie, vyššia cena hliníka, ale tiež zvýšenie kompenzácií z envirofondu. V minulosti mohli vysoko-energeticky náročné podniky čerpať zhruba iba od 0,5 do jedného percenta z envirofondu z predaja emisných povoleniek.

„Dnes podľa nového zákona to ide postupne na 14,5 až 17,5 percenta, čiže to zlepšenie je tam ráznejšie, ešte stále to nedosahuje úroveň, kde sú ostatné štáty Európskej únie. Pretože v Nemecku alebo vo Francúzsku vidíme 25 až 35 percent peňazí, ktoré vedia vyčerpať,“ vysvetlil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Vedenie spoločnosti tvrdí, že o možnom spustení výroby už rokujú s vládou. „Hľadajú sa riešenia, ja myslím, že je to aj na dobrej ceste,“ podotkol Veselý.

Výroba hliníka v problémoch

Bez kompenzácie cien elektriny je však dnes problematická výroba hliníka v celej Európe. ministerstvo hospodárstva zatiaľ neeviduje žiadosť Slovalca o pomoc.

„Každá spoločnosť môže požiadať Ministerstvo hospodárstva SR o investičné stimuly. Rezort hospodárstva neeviduje žiadnu takúto žiadosť od spoločnosti Slovalco, ktorej kľúčovým problémom pri ukončení výroby boli najmä vysoké ceny elektrickej energie, ako aj lacnejšia konkurencia,“ dodala hovorkyňa ministerstva Mária Pavlusík.

Firma Slovalco vyrábala primárny hliník vo vyše 220 peciach. Ich spustenie by stálo zhruba 100 miliónov eur a trvalo by takmer rok. Celý proces spustenia výroby odhadol riaditeľ minimálne na tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika