Na hlavný obsah

Dym z požiarov v USA doputoval až na Slovensko

Americké štáty Kalifornia, Oregon a Washington sužujú požiare.

Dym z požiarov v USA doputoval až na Slovensko
Foto: TASR/AP

Dym z rozsiahlych lesných požiarov na západe Spojených štátov zaznamenali v sobotu (12. 9.) po prvý raz nad Slovenskom. Lidar na stanici Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Gánovciach ho zaevidoval po 18.00.

Dym sa v sobotu pri meraní nachádzal vo výške od deväť do 11 km nad terénom, pričom nadmorská výška terénu je približne 700 metrov. „Počas nasledujúceho dňa v nedeľu 13. septembra bola vrstva dymu zreteľne pozorovaná približne od 3. až do 15. hodiny nášho času,“ uviedli meteorológovia.

SHMÚ poukázal aj na to, že vrstva dymu bola s pribúdajúcim časom rozpoznaná postupne v čoraz nižších hladinách troposféry. Najnižšie to bolo vo výške približne tri kilometre nad terénom. „Pozoruhodná bola v tento deň aj vertikálna hrúbka vrstvy dymu, ktorá v niektorých momentoch dosahovala až dva kilometre,“ dodali meteorológovia.

Krízové zložky na západe USA naďalej bojujú s desiatkami lesných požiarov. Prácu im komplikujú nepriaznivé poveternostné podmienky. V nedeľu vietor ešte viac zosilnel a na pondelok (14.9.) vystríhali meteorológovia pred ďalším zhoršením situácie. Vyčíňanie plameňov si v Kalifornii, Oregone a Washingtone vyžiadalo od polovice augusta 35 obetí, uvádza agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko