Na hlavný obsah

Heger navrhol Jána Tótha za predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Definitívne rozhodne parlament.

Heger navrhol Jána Tótha za predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť
Bývalý viceguvernér NBS Ján Tóth. Foto: TASR - Martin Baumann

Novým predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by sa mal stať ekonomický expert a bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth. Do tejto funkcie ho navrhne rezort financií, definitívne ale rozhodne parlament, ktorý ho musí zvoliť trojpätinovou väčšinou hlasov. Informoval o tom v utorok minister financií Eduard Heger (OĽANO). Vláda si vyberala spomedzi troch kandidátov, ktorí boli úspešní vo výberovom konaní.

Okrem Tótha sa do top trojky dostal aj Martin Šuster, ktorý je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska a Jarko Fidrmuc, ktorý pôsobí ako profesor Katedry medzinárodnej ekonomickej teórie a politiky na nemeckej Zeppelin University Friedrichshafen. Minister sa rozhodol pre Tótha. „RRZ je nezávislou inštitúciou, ktorá vznikla na to, aby strážila verejné financie a ich zdravie. Preto je kľúčové, aby v jej čele sedel najlepší z najlepších, kvalitný a skúsený odborník,“ povedal Heger.

Členmi výberovej komisie spomedzi uchádzačov na post šéfa RRZ boli ekonomickí experti, ale aj poslanci z celého politického spektra. „Chceli sme urobiť výberový proces transparentne. Všetci kandidáti boli mimoriadne kvalitní. Na druhej strane bolo náročné vybrať toho najlepšieho z nich, preto som sa s každým stretol samostatne a vypočul si ich víziu,“ doplnil.

Tóth má podľa neho široký prehľad o slovenskej a zahraničnej ekonomike, vie tiež, ako funguje súkromný sektor. „Má víziu, ako by mala fungovať RRZ. V rámci tejto vízie môžeme vidieť, že kladie silný akcent na dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ priblížil Heger. Podľa ministra aj na základe vízií a priorít Tótha možno vidieť, že smerujú k tomu, aby Slovensko nastúpilo na cestu zdravých verejných financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika