Na hlavný obsah

Jelšava získala milión na obnovu kaštieľa

Chce v ňom vytvoriť zázemie pre turistov, kaviareň aj historicko-remeselné centrum Gemera.

Jelšava získala milión na obnovu kaštieľa
Foto: Branislav Caban/TASR

Milión eur na obnovu časti kaštieľa získalo mesto Jelšava vďaka grantu z nórskych fondov. Samospráva ich využije na opravu zadného krídla coburgovského kaštieľa. Informoval o tom primátor mesta Milan Kolesár s tým, že v kaštieli vznikne historicko-remeselné a ekologické centrum Gemera i zázemie pre turistov.

Obnovou historickej pamiatky chcú pomôcť rozvoju cestovného ruchu, keďže záujem turistov o Jelšavu stúpa. Kolesár dodal, že projekt pripravovali zhruba štyri roky a stavebné práce by mali byť ukončené v roku 2024.

Na snímke zadné krídlo coburgovského kašteľa v Jelšave v Revúckom okrese, ktoré samospráva zrekonštruuje vďaka dotácii zhruba milión eur z nórskych fondov. TASR /Branislav Caban

Ide o severozápadnú časť kaštieľa, ktorá patrí medzi tie staršie. Dotácia je určená na stavebné práce v podobe obnovy fasád, omietok, podláh a presklenia niektorých častí,“ ozrejmil primátor s tým, že napríklad strechu postupne opravujú aj z iných zdrojov. Na rekonštrukciu celého objektu budú potrebovať okolo desať miliónov eur.

Začiatkom tohto roka samospráva dlhodobo nevyužívaný kaštieľ napojila na inžinierske siete, ktoré sú potrebné aj pre realizáciu takzvanej zážitkovej expozície. „Chceme ju vytvoriť v spolupráci s občianskym združením Čierne diery. Okrem pobytu v kaštieli v ňom bude aj možnosť prenocovať v presklených kontajneroch, ktoré združenie financuje,“ načrtla koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová.

Existenciu staršej architektúry na mieste dnešného coburgovského kaštieľa v Jelšave v Revúckom okrese potvrdil tohtoročný archeologický výskum, ktorý bol súčasťou prác pri napojení objektu na inžinierske siete. Na snímke sonda vykopaná v rámci archeologického výskumu v dúfarte, teda krytej vstupnej chodbe coburgovského kaštieľa 9. augusta 2020. TASR/Branislav Caban

Záchranné práce v jelšavskom kaštieli sa realizujú od roku 2015 s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva. Jeho priestory samospráva využíva aj na rôzne kultúrne i spoločenské podujatia a na požiadanie ich sprístupňuje verejnosti.

Kaštieľ Coburgovcov je v historickom Gemeri jedinečnou stavbou v slohu francúzskeho klasicizmu. Trojpodlažný objekt z roku 1763 bol pristavený k staršej renesančnej stavbe zo začiatku 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny