Na hlavný obsah

Juhokórejský úradník skúšal zbehnúť do KĽDR. Zastrelili ho a telo zapálili

Zavraždený mal zmiznúť z vládnej lode, ktorá kontrolovala nelegálny rybolov.

Juhokórejský úradník skúšal zbehnúť do KĽDR. Zastrelili ho a telo zapálili
Ilustračné foto zo Severnej Kórei. Foto: TASR

Severokórejskí vojaci zastrelili juhokórejského vládneho úradníka, ktorý sa zrejme pokúšal zbehnúť do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), a jeho telo následne zapálili. Informovalo o tom ministerstvo obrany v Soule.

Štyridsaťsedemročný muž zmizol v pondelok z vládnej lode, ktorá kontrolovala nepovolený rybolov v oblasti južne od hranice so Severom. Na ďalší deň ho našli v severokórejských vodách. Severokórejčania v plynových maskách v utorok popoludní prišli na člne k mužovi, aby zistili, prečo tam je. Neskôr doplávala loď námorníctva a spustila paľbu, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany s tým, že následne námorníci v plynových maskách a ochranných oblekoch poliali telo benzínom a zapálili ho.

Rezort citoval spravodajské informácie z viacerých zdrojov. Podľa neho nie je jasné, čo spôsobilo mužovu smrť a či zomrel v dôsledku streľby. Tiež nie je jasné, ako sa dostal na Sever. Nemenovaný predstaviteľ z oblasti obrany uviedol, že sa mohol pokúsiť zbehnúť do KĽDR. Údajne mal oblečenú záchrannú vestu a držal sa malého plávajúceho objektu. Armáda tiež dostala informácie, že chcel ísť do Severnej Kórey. K zabitiu muža KĽDR zrejme pristúpila v súlade so svojimi tvrdými pravidlami proti koronavírusu, ktoré okrem iného zahŕňajú zastrelenie kohokoľvek, kto nelegálne prekročí hranicu, dodal anonym.

Južná Kórea v súvislosti so zmiznutím muža poslala v stredu prostredníctvom komunikačného kanálu OSN svojmu severnému susedovi správu, Pchjongjang ale neodpovedal.

Prebehnutia Juhokórejčanov na Sever sú veľmi neobyčajné, poukazuje agentúra AP s tým, že opačným smerom zbehlo za posledných 20 rokov už viac ako 30 000 ľudí z KĽDR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet