Na hlavný obsah

Lukašenko odstúpiť nehodlá, pripustil predčasné voľby

Bieloruský prezident je pod tlakom od volieb, ktoré sa konali 9. augusta.

Lukašenko odstúpiť nehodlá, pripustil predčasné voľby
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Alexandr Lukašenko vyhlásil, že napriek veľkým demonštráciám proti svojmu režimu nemieni odstúpiť. V rozhovore, ktorý v Minsku poskytol vybraným ruským médiám, však podľa agentúry TASS pripustil možnosť usporiadania predčasných prezidentských volieb, ale až po ústavnej reforme. Znovu pritom tvrdil, že za protestami v krajine sú USA, ktoré pôsobia cez centrá v Poľsku a Česku.

Za terajšou situáciou v Bielorusku sú podľa Lukašenka dve príčiny – vonkajšie a vnútorné. „Verí, že za všetkým stoja predovšetkým Američania, ktorí operujú prostredníctvom centier v Poľsku a Českej republike,“ priblížil Lukašenkov pohľad novinár prítomný na rozhovore. Za vnútorné príčiny prezident považuje to, že „v Bielorusku vyrástli dve nové pokolenia“ a vytvorila sa neveľká trieda „meštiakov„, ktorí sa vraj chcú dostať k moci.

Áno, možno som sedel (vo funkcii) trochu dlhšie, možno ma ukazujú nielen v televízii, ale aj na žehličkách, na čajových kanviciach. Áno. Ale skutočne len ja teraz môžem Bielorusov ochrániť,“ vyhlásil okrem iného Lukašenko podľa agentúry TASS, ktorá citovala jedného z ruských účastníkov zatiaľ nezverejneného interview.

Ja jednoducho len tak neodídem. Štvrť storočia som sa staral o Bielorusko. Iba tak to všetko nezahodíte. Okrem toho, ak odídem, budú mojich stúpencov rezať,“ citoval ďalší novinár z výrokov Lukašenka, ktorý krajine vládne tvrdou rukou už 26 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet