Na hlavný obsah

Lukašenko sa v pondelok stretne s Putinom

Miesto, kde sa plánovaná pracovná návšteva uskutoční, zatiaľ nie je známe.

Lukašenko sa v pondelok stretne s Putinom
Na archívnej snímke z roku 2017 bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude na budúci pondelok (14.9.) rokovať so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Spoločná tlačová konferencia prezidentov sa neplánuje.

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, dodala, že Moskva ponúkla bieloruskému lídrovi vojenskú pomoc. Putin koncom augusta oznámil, že Rusko na Lukašenkovu žiadosť vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií vyhrotila.

Agentúra Interfax v piatok pripomenula, že Lukašenko a Putin sa počas telefonátu, ktorý sa uskutočnil 30. augusta, dohodli na osobnom stretnutí v Moskve.

Neskôr, 2. septembra, sa v Moskve konali rozhovory medzi ruskými a bieloruskými ministrami zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a Uladzimirom Makejom a 3. septembra navštívil Minsk ruský premiér Michail Mišustin.

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta, vypukli v krajine nebývalé masové protesty proti Lukašenkovi, ktorý je pri moci od roku 1994 a v nedávnych voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov.

Jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet