Na hlavný obsah

O maloletých migrantov z Morie sa postará desať štátov EÚ

Preplnený utečenecký tábor na Lesbose zničil požiar.

O maloletých migrantov z Morie sa postará desať štátov EÚ
Migranti opúšťajú horiaci tábor moria Foto: TASR/AP

Desať členských štátov Európskej únie sa dohodlo na prijatí celkovo 400 maloletých migrantov bez sprievodu, ktorí zostali bez strechy nad hlavou po tom, čo požiar zničil najväčší utečenecký tábor v Grécku. V piatok (11.9.) to povedal nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Väčšinu maloletých z tábora na ostrove Lesbos prevezmú Nemecko a Francúzsko, pričom každá z týchto dvoch krajín ponúkne útočisko pre 100 až 150 maloletých osôb bez sprievodu.

Grécka vláda uviedla, že v noci na štvrtok (10.9.) letecky previezli na grécku pevninu 406 detí bez sprievodu. Deti umiestnia do bezpečných zariadení na severe Grécka.

Tábor Moria, ktorý v noci na stredu (9.9.) takmer celý zničil požiar, bol prechodným domovom pre približne 12 700 ľudí (vrátane zhruba 4 000 maloletých), čo viac ako štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Viac ako 12 000 utečencov muselo po požiari stráviť noc na uliciach.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu povedal, že požiar spôsobili migranti. Nespresnil však, či išlo o úmyselný čin podpaľačstva. Polícia údajne takisto použila slzotvorný plyn, aby niektorým mladým migrantom zabránila dostať sa do Mytilény, hlavného mesta ostrova Lesbos.

V tábore sa ešte pred požiarom potvrdila u 35 ľudí nákaza koronavírusom. Panujú preto obavy, že sa vírus začne po ostrove nekontrolovateľne šíriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet