Na hlavný obsah

Orbán chce, aby česká eurokomisárka Jourová odstúpila

Nepáčia sa mu jej výroky o maďarskej demokracii.

Orbán chce, aby česká eurokomisárka Jourová odstúpila
Eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na odstúpenie podpredsedníčky Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej. Urobil tak v liste adresovanom predsedníčke komisie Ursule von der Leyenovej, ktorý v utorok (29.9.) na Twittri zverejnil hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Orbán v liste reagoval na Jourovej slová o chorej maďarskej demokracii. Podľa neho sa Jourová dopustila „hanlivých verejných vyhlásení o Maďarsku“.

Orbána je presvedčený, že taktiež urazila občanov EÚ maďarskej národnosti tvrdením, že nie sú v postavení, aby si mohli vytvoriť vlastný názor.

„Tieto vyhlásenia sú nielen priamym politickým útokom proti demokraticky zvolenej maďarskej vláde, ktoré sa stávajú bežnými, ale aj ponižovaním Maďarska a maďarského ľudu. Prvé je nevhodné, druhé neprijateľné,“ napísal Orbán.

Vyhlásenia Jourovej podľa maďarského premiéra odporujú úlohe komisie ako neutrálnej a objektívnej inštitúcie zakotvenej v Lisabonskej zmluve o inštitúciách EÚ. Porušujú aj zásady spolupráce a bránia akémukoľvek budúcemu dialógu medzi Maďarskom a podpredsedníčkou EK.

Chorá demokracia

„Tí, ktorí porušujú zmluvy, nemôžu byť obhajcami právneho štátu a európskych hodnôt. Vyhlásenia podpredsedníčky Jourovej sú nezlučiteľné s jej súčasným mandátom, a preto je jej odstúpenie nevyhnutné. Zatiaľ s ňou maďarská vláda prerušuje akékoľvej politické styky,“ napísal Orbán.

Maďarský premiér označuje politický systém presadzovaný svojou vládou za „neliberálnu demokraciu“. Jourová v piatok (25.9.) v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel povedala, že Orbán vytvára „chorú demokraciu“.

Už v pondelok pre tento výrok vyzvala Jourovú na odstúpenie maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Výzvy na odstúpenie Jourovej prichádzajú v čase, keď EK dokončuje hodnotenie stavu demokracie vo všetkých členských štátoch EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet