Na hlavný obsah

Organizácie vyzývajú parlament: Odmietnite zmeny v interrupčnom zákone

Podľa 111 mimovládnych organizácii budú mať navrhované zmeny nepriaznivé dopady na životy žien.

Organizácie vyzývajú parlament: Odmietnite zmeny v interrupčnom zákone
Foto: TASR/ Martin Baumann

Prijatie novely zákona o zdravotnej starostlivosti by zaviedlo nové prekážky v prístupe k legálnej interrupcii, ohrozilo zdravie a blaho žien, narušilo ich slobodu v rozhodovaní a súkromie. So znepokojením to konštatuje 111 organizácií, ktoré poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vyzývajú, aby návrh poslancov vládneho hnutia OĽANO odmietli.

Prijatie tejto novely zákona by malo veľmi nepriaznivý dopad na poskytovanie legálnej interrupčnej starostlivosti na Slovensku a zároveň by zvýšilo škodlivú stigmatizáciu, ktorá sa s interrupciami spája,“ stojí vo vyhlásení s tým, že zdravotný personál by bol nútený konať v rozpore so svojimi profesionálnymi povinnosťami voči pacientkam.

Organizácie kritizujú predĺženie povinnej čakacej doby zo 48 na 96 hodín, zavádzanie obmedzujúcich schvaľovacích požiadaviek, obmedzenie poskytovania informácií o interrupciách zo strany zdravotných poskytovateľov a požiadavku, aby ženy uvádzali dôvody na umelé prerušenie tehotenstva.

Prijatie navrhovanej legislatívy by bolo v príkrom rozpore s medzinárodnými štandardmi v oblasti verejného zdravia a s osvedčenými klinickými postupmi,“ píše sa vo vyhlásení s tým, že Slovensko by oslabilo dodržiavanie svojich záväzkov, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmlúv.

Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť interrupcií, posunul parlament v júli do druhého čítania. Poslanci z klubu OĽANO v nej navrhujú zmeny v sociálnych opatreniach pre ženy zvažujúce interrupciu, zmenu názvu umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, zaviesť chcú potrebu dvoch nezávislých lekárskych posudkov v prípade interrupcií zo zdravotných dôvodov i obsiahlejšie hlásenie o potratoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko