Na hlavný obsah

Premiérom Belgicka sa stane doterajší minister financií

Ide o politika z flámskej liberálnodemokratickej strany.

Premiérom Belgicka sa stane doterajší minister financií
Alexander De Croo (vpravo) sa stane novým premiérom Belgicka. Foto: TASR/AP

Novým predsedom belgickej koaličnej vlády sa stane 44-ročný minister financií a podnikateľ Alexander De Croo. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. To, že si De Crooa sedem koaličných strán zvolilo za predsedu vlády, potvrdil jeho koaličný partner- predseda frankofónnej Socialistickej strany (PS) Paul Magnette.

De Croo, politik z flámskej liberálnodemokratickej strany (Open Vld), zloží prísahu pred belgickým kráľom Filipa vo štvrtok (1.10.) dopoludnia. Na vytvorení novej vlády sa dohodli belgickí koaliční partneri — frankofónni aj flámski liberáli, socialisti a zelení, a tiež flámski kresťanskí demokrati v stredu ráno (30.9.), a to po 493 dňoch od konania parlamentných volieb. Svetový rekord ohľadom doby potrebnej na zostavenie vlády drží tiež Belgicko. V roku 2010 to tamojším politikom trvalo 541 dní.

„Federálna vláda bola sformovaná,“ povedal De Croo na tlačovej konferencii. Poznamenal, že tento proces trval „dlho, veľmi dlho“. Nový kabinet si bude podľa neho musieť získať dôveru občanov. „Je na nás, aby sme dokázali, že stojíme nohami na zemi,“ cituje dezignovaného premiéra agentúra DPA. Posledný rok a pol bola v Belgicku pri moci dočasná menšinová vláda frankofónnej liberálky Sophie Wilmesovej, vôbec prvej ženy vo funkcii predsedníčky vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet