Na hlavný obsah

Putin podporil Lukašenka, poskytne mu štedrú finančnú injekciu

Ruský prezident si želá riešenie sporov v Bielorusku bez tlakov zvonku.

Putin podporil Lukašenka, poskytne mu štedrú finančnú injekciu
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (uprostred) po pristátí v ruskom Soči. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin dal v pondelok 14. septembra najavo podporu bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý doma čelí najväčším protestom od svojho nástupu k moci pred 26 rokmi. Šéf Kremľa Lukašenkovi pri stretnutí v Soči sľúbil, že Rusko poskytne jeho krajine úver vo výške 1,5 miliardy amerických dolárov. Povedal tiež, že vzniknutú situáciu si musia vyriešiť sami Bielorusi bez tlaku zvonku, ktorým mal však na mysli hlavne podporu prejavenú západnými krajinami smerom k bieloruskej opozícii.

Protesty v Bielorusku vypukli po sporných prezidentských voľbách z 9. augusta, po ktorých úrady vyhlásili víťazom Lukašenka. Opozícia to považuje za podvod a výsledok volieb neuznala ani Európska únia. Každú nedeľu sa podľa odhadov opozície aj novinárov zúčastňuje na protestoch v Minsku 100 000 ľudí, ktorí cez tvrdé zákroky bezpečnostných síl ďalej žiadajú odchod Lukašenka a nové voľby.

„Sme za to, aby sami Bielorusi, bez tlaku zvonku, pokojným spôsobom a dialógom prerokovali túto situáciu a dospeli k spoločnému riešeniu,“ povedal dnes v Soči svojmu bieloruskému náprotivkovi ruský prezident. Lukašenko dialóg doposiaľ rozhodne odmietal s tým, že nebude rokovať s „ulicou“. Namiesto toho necháva brutálne zatýkať demonštrantami a opozičnej predákmi väzní alebo vyháňa zo zeme.

Putin podáva Lukašenkovi pomocnú ruku. „Dohodli sme sa, že Rusko v tejto ťažkej chvíli poskytne Bielorusku štátnu pôžičku 1,5 miliardy dolárov, a my to splníme,“ oznámil podľa agentúry TASS. Dodal, že o poskytnutie tohto úveru už teraz rokujú ministri financií.

Ochotu podporiť Lukašenka dal už Putin skôr najavo tým, že na žiadosť bieloruského prezidenta vytvoril ruskú „zálohu“ poriadkových síl, ktorá by mala byť v susednej krajine nasadená, ale len v nevyhnutnom prípade. Aj keď Putin vyjadril predpoklad, že tento prípad nenastane, obavy z možnej ruskej intervencie k záchrane „posledného diktátora v Európe“, ako prezývajú Lukašenka, trvajú.

Otázniky v tejto súvislosti vyvolala terajšia účasť jednotky ruskej elitnej výsadkárskej divízie na spoločnom vojenskom cvičení v Bielorusku, ktoré je zamerané na boj proti terorizmu. Putin dnes uisťoval, že sa všetci, a teda cca 300 vojakov a 70 kusov bojovej a špeciálnej techniky, po skončení manévrov vrátia do svojich kasární v Rusku. „Rusko je aj naďalej odhodlané dodržiavať všetky naše dohody, vrátane dohôd vyplývajúcich zo zmluvy o zväzovom štáte a dohode o kolektívnej bezpečnosti,“ naznačil diplomaticky ruský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka