Na hlavný obsah

Smer zvažuje pre odpredaj akcií Východoslovenskej energetiky odvolanie Sulíka

Minister hospodárstva mal podľa strany do obchodu zasiahnuť.

Smer zvažuje pre odpredaj akcií Východoslovenskej energetiky odvolanie Sulíka
Foto: TASR

Opozičná strana Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Poslanci by sa na nej mali bližšie pozrieť na predaj akcií Východoslovenskej energetiky spoločnosti E.ON od predchádzajúceho vlastníka RWE. V tejto súvislosti zvažuje aj odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Nemecká spoločnosť E.ON sa v júli tohto roku dohodla s RWE, že od nej kúpi 49 % podiel vo Východoslovenskej energetike. Štát sa v tejto transakcii ako vlastník 51 % akcií vzdal svojho predkupného práva v prospech RWE, za čo získal 35,2 milióna eur.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v stredu (23.9.) upozornil, že za odpredaj svojho podielu získa RWE 700 až 800 miliónov eur. Suma, ktorú počas privatizácie za túto transakciu získal štát, bola podstatne nižšia. „Štát zinkasoval za 49 percent, keď to predal spoločnosti RWE, 130 miliónov eur, a predal akcie vrátane manažérskych práv,“ zdôraznil Fico.

Zároveň dodal, že štát mal uplatniť svoje predkupné právo a získať svoj podiel vo VSE späť. Sulíka kritizoval aj za to, že nezabránil tomuto predaju a dovolil tak, aby jedna nemecká spoločnosť kontrolovala dve tretiny distribúcie elektrickej energie na Slovensku.

„Nič štátne som nepredal ani som nič nesprivatizoval,“ vyhlásil Sulík počas svojho vystúpenia v Národnej rade SR, kam si ho v stredu (23.9.) zavolali na návrh poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta.

Sulík vysvetlil, že koncern E.ON podiel odkúpil od RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. Skonštatoval, že štát naďalej vlastní 51 %. Vyčíslil, že kúpna cena je medzi 700 a 800 miliónov eur a návratnosť investície by bola 24 rokov, čo by bol pre štát nevýhodný obchod.

S krokmi ministra hospodárstva Smer-SD nesúhlasí.

Obchody minulých vlád

Sulík naopak poukázal na obchody, ktoré sa udiali za vládnutia Roberta Fica. Pripomenul, že vďaka Ficovi podnikateľ a jeden z najbohatších Čechov Daniel Křetínský v súčasnosti generuje 70 % všetkých svojich ziskov na Slovensku a umožnil mu „žmýkať slovenskú energetiku“.

„Robert Fico mal trikrát možnosť zasiahnuť pri prevode bývalého štátneho majetku, nezasiahol ani raz, pre štát nezískal ani cent. Ja som mal možnosť raz zasiahnuť, áno, dali sme súhlas tomuto prevodu a spolu s mojím tímom sme pre štát získali 35,2 milióna eur,“ podotkol Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika