Na hlavný obsah

Spojené arabské emiráty chcú preskúmať mesačný povrch

S robotickým vozidlom sa plánujú dostať na doteraz nepreskúmané územia Mesiaca.

Spojené arabské emiráty chcú preskúmať mesačný povrch
Najvyšší predstavitelia SAE vyhlásili, že chcú v roku 2024 na Mesiac poslať sondu bez ľudskej posádky. Foto: SITA/AP

Spojené arabské emiráty (SAE) plánujú v roku 2024 vyslať na Mesiac kozmickú sondu a preskúmať jeho povrch. Oznámil to v utorok (29.9.) viceprezident SAE a dubajský emir Muhammad ibn Rášid Maktúm, uviedli agentúra AP a spravodajská stanica ABC News.

Súčasťou misie bude vyslanie prieskumného robotického vozidla (rover) na mesačný povrch. „Prieskumné vozidlo vyvinuté a vyrobené v SAE pristane v roku 2024 na povrchu Mesiaca v oblasti, ktoré predtým misie s ľudskou posádkou neskúmali,“ napísal dubajský emir na Twitteri.

Maktúm nekonkretizoval miesto, ktoré vozidlo preskúma, ani to, ako rover dopravia do kozmu. Rover bude niesť meno Rášid po jeho zosnulom otcovi.

V prípade, že táto misia bude úspešná, sa SAE stanú po USA, Sovietskom zväze a Číne štvrtou krajinou sveta, ktorej sa podarilo na Mesiac vyslať vlastnú kozmickú sondu. Naopak, neúspešné boli misie Izraela, Indie a Japonska.

SAE ešte v júli tohto roku ako prvá arabská krajina spustila prieskum Marsu. Raketa HII-A odštartovala 20. júla z japonského kozmodrómu Tanegašima. Sonda Amal (Nádej) by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom tejto dvojročnej misie je poskytnúť komplexný obraz o dynamike počasia na červenej planéte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka