Na hlavný obsah

Vláda opäť vyhlásila núdzový stav

Trvať bude minimálne 45 dní.

Vláda opäť vyhlásila núdzový stav
Foto: TASR/ Jakub Kotian

Na Slovensku bude od štvrtka (1.10.) platiť núdzový stav v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Vláda SR na svojom stredajšom (30.9.) rokovaní schválila s pripomienkou návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho vyhlásenie. Zatiaľ má trvať 45 dní, napísal na sociálnu sieť.

Skonštatoval, že sa uvidí, ako sa prejaví na vývoji situácie cestovanie počas Dušičiek. „Následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu.“

Núdzový stav je podľa Ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možné vyhlásiť za podmienky, že „došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie“.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Núdzový stav už na Slovensku v súvislosti s koronavírusom platil od 15. marca do 13. júna tohto roku. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko