Na hlavný obsah

Zadržali posledného aktívneho člena bieloruskej opozície

Zvyšných členov zatkli alebo násilne vyviezli z Bieloruska.

Zadržali posledného aktívneho člena bieloruskej opozície
Ženy zahalené v starých bieloruských národných vlajkách pochodujú počas opozičného protestného zhromaždenia proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskom Minsku. Foto: TASR/ AP

Maksim Znak a Sviatlana Alexijevičová boli poslední dvaja členovia vedenia koordinačnej rady opozície, ktorí zostali v Bielorusku na slobode. Právnika a aktivistu Znaka však v stredu (9.9.) ráno odviedli maskovaní ľudia. Jeho advokát uviedol, že je vyšetrovaný v súvislosti s údajným ohrozovaním národnej bezpečnosti.

Na slobode ostala len 72-ročná spisovateľka a laureátka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová. Vzhľadom na svoj vek sa ale do činnosti predsedníctva aktívne nezapája.

Vo väzbe sa v stredu (9.9.) ocitol aj právnik Iľja Salej. Ten bol členom tímu bývalého bankára Viktara Babaryku, ktorého vzali do vyšetrovacej väzby krátko po tom, ako zverejnil svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách proti Alexandrovi Lukašenkovi. Počas dňa vyšlo najavo, že bol prehľadávaný Znakov byt aj Barbarykov štáb, odkiaľ Znaka odviedli maskovaní muži.

Kalesnikavová je vo vyšetrovacej väzbe

Ďalšia členka vedenia koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová je podľa informácií agentúry TASS vo vyšetrovacej väzbe v Minsku pre podozrenie z pokusu o prevrat. Podľa svedkov ju 7. septembra uniesli maskovaní muži v centre Minska, odkiaľ ju mikrobusom previezli k hraniciam s Ukrajinou.

O tom, čo sa dialo na hraniciach, existujú protichodné správy. Bieloruské úrady tvrdia, že Kalesnikavová sa so svojimi kolegami – Ivanom Kravcovom a Antonom Radňankovom pokúšali dostať na Ukrajinu. Iné zdroje uvádzajú, že ju zadržali po tom, ako roztrhla svoj pas, čím zmarila snahy prinútiť ju prekročiť hranice.

Alexijevičovú sledujú, z Bieloruska sa odísť nechystá

Spisovateľka Alexijevičová v rozhovore s novinármi uviedla, že neplánuje opustiť Bielorusko. Vo vyhlásení, ktoré poskytla webu bieloruského PEN klubu zopakovala, že vedenie koordinačnej rady nepripravovalo prevrat.

„Chceli sme zabrániť rozkolu v našej krajine. Chceli sme, aby v spoločnosti začal dialóg. Lukašenko tvrdí, že s ulicou nebude hovoriť, ale ulica – to sú stovky tisíc ľudí, ktorí vychádzajú do ulíc každú nedeľu, každý deň. Toto nie je ulica. Toto je ľud,“ zdôraznila. Aj pri jej dverách v stredu (9.9.) ráno zvonili neznámi ľudia, uviedol portál Tut.by. Alexijevičová uviedla, že ešte v auguste, po prezidentských voľbách, si všimla, že ju niekto sleduje. „A potom to už bolo stále,“ dodala.

Opozícia vytvorila koordinačnú radu v polovici augusta s cieľom sprostredkovať pokojné predanie moci. Členovia rady opakovane tvrdia, že sa nechcú dostať k moci, iba sa snažia revidovať výsledky prezidentských volieb. Opätovne zvolený prezident Alexander Lukašenko v tom ale vidí reálnu hrozbu a snaží sa členov vedenia rady zbaviť zatknutím alebo vypudením z krajiny.

Bielorusko zažíva najväčšie protesty od vyhlásenia nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta, v ktorých sa za víťaza vyhlásil Alexandr Lukašenko. Ten v krajine vládne tvrdou rukou už 26 rokov. Opozícia, podobne ako Európska únia, výsledky volieb neuznávajú a považujú ich za sfalšované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet