Na hlavný obsah

Až do mája 2021. Španielsky parlament predĺžil núdzový stav

Dôvodom je pandémia koronavírusu.

Až do mája 2021. Španielsky parlament predĺžil núdzový stav
Na snímke čašník s ochranným rúškom čaká na zákazníkov v Madride. Foto: TASR/AP

Španielsky parlament schválil vo štvrtok (29. 10.) predĺženie núdzového stavu o šesť mesiacov s cieľom zastaviť pandémiu koronavírusu, informovala agentúra AFP.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu 25. októbra vyhlásil na dva týždne celonárodný núdzový stav s cieľom zastaviť pandémiu. Avizoval, že požiada parlament, aby núdzový stav predĺžil do mája 2021. Vláda podľa jeho slov využije núdzový stav na zavedenie celoštátneho zákazu vychádzania od 23.00 h do 6.00 h – s výnimkou Kanárskych ostrovov

Sánchez uviedol, že 19 regionálnych lídrov Španielska bude mať oprávnenie stanoviť rôzne hodiny zákazu vychádzania, pokiaľ budú prísnejšie, ako aj uzavrieť regionálne hranice pre cestovanie a obmedziť zhromaždenia na šesť ľudí, ktorí nežijú spolu.

Realita je taká, že Európa a Španielsko sú ponorené do druhej vlny pandémie,“ uviedol Sánchez po stretnutí svojho kabinetu.

V Španielsku v období od 14. marca do 21. júna platil núdzový stav, ktorý ústrednej vláde v Madride umožnil zaviesť na celom území prísne opatrenia. Po skončení núdzového stavu sa právomoci vrátili vládam v jednotlivých autonómnych spoločenstvách.

V Španielsku v utorok (27. 10.) pribudlo 19 765 prípadov nákazy koronavírusom, celkovo od počiatku pandémie identifikovali 1 136 503 prípadov infekcie. V utorok v krajine na Pyrenejskom polostrove zomrelo na ochorenie COVID-168 ľudí, celkovo Španielsko eviduje 35 466 úmrtí, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet