Na hlavný obsah

Britský rýchlotest odhalí koronavírus do piatich minút

Majú byť kľúč k masovému testovaniu.

Britský rýchlotest odhalí koronavírus do piatich minút
Vedci na Oxfordskej univerzite vyvíjajú stále rýchlejšie a citlivejšie testy na odhalenie koronavírusu. Foto: SITA/AP/Luca Bruno

Vedci z britskej Oxfordskej univerzity vyvinuli rýchlotest na COVID-19, ktorý je schopný identifikovať koronavírus do piatich minút. Zariadenie dokáže odlíšiť koronavírus od ďalších vírusov s vysokou presnosťou, uvádzajú vedci v predbežnej štúdii. Uplatnenie môže nájsť na letiskách či vo firmách, píše agentúra Reuters.

„Naša metóda rýchlo odhaľuje nedotknutej častice vírusu,“ vysvetlil profesor Achilles Kapanidis z Oxfordskej univerzity s tým, že test bude „jednoduchý, extrémne rýchly a lacný“. Univerzita dúfa, že začne prípravu na výrobu testovacieho zariadenia začiatkom roku 2021 a že získa potrebné povolenia šesť mesiacov potom.

Rýchle testy na antigény považujú za kľúč k masovému testovaniu a znovuotvoreniu ekonomiky v čase pretrvávajúcej prítomnosti nákazy v populácii. Tie, ktoré sa používajú už teraz, sú rýchlejšie a lacnejšie, ale aj menej presné ako tie najviac rozšírené – molekulárne PCR testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko