Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie má byť o týždeň. Samosprávy kritizujú nedostatok informácií

Problém majú aj so zabezpečením potrebného počtu dobrovoľníkov.

Celoplošné testovanie má byť o týždeň. Samosprávy kritizujú nedostatok informácií
Odberové miesto na ochorenie Covid-19 na bratislavských Kramároch. Foto: TASR

Dvadsaťtisíc zdravotníkov a milióny testov. Tisíce vojakov, policajtov a hasičov asistujúcich pri 4 997 odberových miestnostiach. Operácia Spoločná zodpovednosť a celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 čaká Slovensko už o dva týždne.

Samosprávy majú zriaďovanie odberných miest a celkovú prípravu na testovanie vo svojich rukách, mnohým mestám však chýbajú konkrétne informácie.

Bratislavský kraj

V hlavnom a súčasne najväčšom meste Slovenska je problém so zabezpečeným dobrovoľníkov. Výzvy o pomoc zverejnili na sociálnych sieťach viaceré mestské časti Bratislavy, medzi nimi Karlova Ves či Dúbravka. Obe mestské časti prosia o pomoc pri administratívnych a organizačných úlohách, súvisiacich s testovaním. Mestskej časti Karlova Ves chýba až 200 dobrovoľníkov, rovnaký počet zháňa na pomoc aj Petržalka.

Ľudí ochotných pomôcť oslovilo aj mesto Senec.  „Napriek tomu, že zatiaľ nie je dostatok jasných informácií, mesto bude na realizáciu testovania potrebovať dobrovoľníkov na pomocné práce. Prosíme preto tých, ktorí sú ochotní pomôcť, aby sa prihlásili,“ vyzýva na sociálnej sieti.

Nitriansky kraj

Za chaotické a nedostatočné označujú informácie, ktoré sa dostávajú na verejnosť v nitrianskej aj novozámockej radnici.

„Za deväť dní máme v Nitre zabezpečiť testovanie obyvateľov. Stále je však veľa dôležitých informácií, ktoré nám chýbajú. Pre úspešný priebeh testovania zástupcovia samospráv v rámci únie miest spracovali niekoľko desiatok spoločných otázok. Odpovede stále nemáme. Čas sa kráti. Bol by som veľmi nerád, keby sa prípadný neúspech zvalil potom na samosprávy,“ poznamenal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

„V tejto chvíli, prakticky desať dní pred plánovaným celoplošným testovaním, vieme len, že na základe uznesenia vlády má samospráva plniť na svojom území úlohy v súvislosti s celoštátnym testovaním obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu. Veríme, že v najbližších hodinách sa dozvieme všetky potrebné informácie, ale máme veľké obavy z personálneho zabezpečenia tejto povinnosti,“ obáva sa primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Ak sa testovanie uskutoční v interiéri a bolo by rozložené do troch dní, nie je podľa samosprávy jasné, ako po víkendovom testovaní následne pripraviť školské zariadenia na ďalšiu bezproblémovú prevádzku. Mesto zatiaľ nemá ani informácie o tom, kto a na koho náklady priestory vydezinfikuje po tom, ako do nich vstúpia stovky obyvateľov.

Trenčiansky kraj

V obci Košeca v Ilavskom okrese chce samospráva vyčleniť prioritne priestory v exteriéri.

 „V rámci našich možností na základe požiadavky Okresného úradu v Trenčíne hľadáme najvhodnejšie miesta na odbery, ktoré posúdia hygienici z pohľadu vhodnosti. Našou prioritou bolo, je a bude chrániť verejné zdravie a utvárať i chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov obce,“ pripomenul starosta Radomír Brtáň.

Aj v Kočeci sa budú musieť spoľahnúť na ochotu ľudí a dobrovoľníkov. Nezodpovedanou otázkou je podľa starostu aj financovanie testovania. „Obce výdavky tohto typu vo svojich rozpočtoch určite nepredpokladali,“ zdôraznil.

Žilinský kraj

V kraji, kde sa uskutoční pilotná fáza testovania, mestá pomaly finalizujú prípravy. Mesto Tvrdošín je v rámci možností už pripravené. Nachystali sedem testovacích miestností, dobrovoľníkov majú dostatok.

 „Priestory sme pripravili tak, aby sa jednými dverami vchádzalo, druhými vychádzalo. Regionálny úrad verejného zdravotníctva by vybrané miestnosti mal akceptovať, vyberali sme ich tak, aby sme splnili všetky predpoklady. Miestnosti budú mimo našich škôl, dali sme ich do športovej haly, do mestského hotela či na plaváreň. Oproti voľbám sme vybrali iné priestory, ktoré sú v aktuálnych podmienkach vhodnejšie,“ priblížil tvrdošínsky primátor Ivan Šaško.

„Je naozaj veľmi komplikované organizovať a zabezpečovať niečo tak zložité, ako je celoplošné testovanie za minimálny čas a s minimom informácií,“ zhodnotil prednosta Námestova Dušan Jendrašík. Aj tam sa uskutoční pilotné testovanie.

Bezpečnosť dobrovoľníkov a pomocníkov sa budú snažiť zabezpečiť vo vlastnej réžii, keďže zatiaľ nevedia, či bude zabezpečená zo strany štátu. „Ľudí zatiaľ dosť nemáme, uvidíme, ako sa situácia vyvinie a koľko ich budeme vedieť zabezpečiť,“ doplnil Jendrašík. Podľa neho zatiaľ nemajú vyčíslené, koľko peňazí ich celá akcia bude stáť.

Starosta Malatinej a poslanec zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja Zdenko Kubáň tvrdí, že ani oravské krajiny nemajú pred spustením pilotnej fázy dostatok informácií. Podotkol, že mu doposiaľ nikto oficiálnou cestou neoznámil termíny testovania, všetko sa dozvedá len prostredníctvom médií. Kritizuje aj niektoré usmernenia, ktoré ako hlava obce nevie zabezpečiť.

„Mnoho otázok stále nemám zodpovedaných, napríklad, ako budú chránení moji zamestnanci, ak ich donútim byť na odbernom mieste. Dobrovoľníkov zatiaľ nemám, a to máme v obci aj spoločenstvá, no ľudia skrátka nechcú riskovať,“ uviedol Kubáň.

Na podobné otázky hľadajú odpovede aj v Dolnom Kubíne. Nevedia napríklad, či dobrovoľníci vôbec môžu narábať s osobnými údajmi.

„Ešte stále definitívne nevieme, či odberné miesta, ktoré armáda kontrolovala, budú aj schválené hygienikmi. Zároveň nevieme, ako chceme zabezpečiť, aby obyvatelia prišli na testovanie rovnomerne počas všetkých troch dní. Aby sme neriešili to, že niekto bude čakať na testovanie dlhé hodiny,“ skonštatoval primátor Ján Prílepok. Radnica napriek tomu vyzdvihla profesionalitu a prístup zástupcov ozbrojených síl pridelených pre mesto.

Odchod bratislavských hasičov na pilotné testovanie na Orave.Foto: TASR
Foto: TASR

Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici počítajú so 60 odberovými miestami. Majú byť rovnomerne rozdelené po celom meste, uviedol prvý viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík. Samosprávam podľa neho nezostáva nič iné, iba to zvládnuť.

„Našou povinnosťou je zabezpečiť dostatok odberových miest. Nie všetky objekty, ktoré využívame pre voľby, sú vhodné na plošné testovanie, a preto hľadáme aj alternatívne riešenia. Ďalšou našou povinnosťou je zabezpečiť dostatok administratívnych pracovníkov, ktorí budú pomáhať pri testovaní. V prípade Banskej Bystrice sa uvažuje o nejakých 110 ľuďoch. Na toto sa snažíme využiť študentov strednej zdravotníckej školy a zdravotníckej univerzity. Oslovili sme ich na spoluprácu a budeme čerpať tiež z databázy dobrovoľníkov, ktorých máme ešte z prvej vlny pandémie,“ konštatoval Gajdošík.

Zvolen hľadá dobrovoľníkov na vypĺňanie formulárov. „Pri odbere je totiž nutné vyplniť informácie o každom jednom účastníkovi. Vláda preniesla túto úlohu na mestá a obce,“ informoval zvolenský hovorca Martin Svatuška.

„V prípade Zvolena pôjde najmenej o 30 odberných miest, štát na každom z nich požaduje prítomnosť niekoľkých administratívnych pracovníkov,“ vysvetľuje primátorka mesta Lenka Balkovičová s tým, že pre oba víkendy treba minimálne 120 ľudí.

Niektoré samosprávy vo Zvolenskom okrese zatiaľ nemajú o celoplošnom testovaní žiadne oficiálne informácie. „Zatiaľ nás nekontaktovali ani z Ministerstva obrany SR, poznatky čerpáme len z medializovaných informácií,“ uviedol starosta obce Očová Ján Senko.

Rovnako je na tom aj primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová. „Všetko vieme len z tlačoviek. Aj napriek tomu hľadáme dobrovoľníkov, sumarizujeme potrebné výdavky na požadované technické vybavenie a čakáme na ďalšie informácie,“ zhrnula. „Keďže na takéto niečo nemáme v rozpočte vyčlenené výdavky, potrebujeme vedieť, v akej výške a kedy to bude štát refundovať,“ doplnila.

To, že informácie do miest prúdia najmä z médií, potvrdila aj starostka obce Zvolenská Slatina Mária Klimentová.

Výnimočnú situáciu majú v  kúpeľnom meste Dudince. Testovanie potrebujú zabezpečiť nielen Dudinčanom, ale aj kúpeľným hosťom.

„Chceme zabezpečiť, aby sa testovanie občanov a  návštevníkov ubytovaných v hoteloch a v kúpeľných domoch robilo buď v rôznom čase, alebo na dvoch rôznych miestach. Je to však zatiaľ len naša predstava,“ uviedol primátor Dušan Strieborný. Vidí budúce ťažkosti s nariadením zamestnancom, aby pracovali v rizikovom prostredí a nie je mu jasné, kto bude niesť zodpovednosť v prípade ich nakazenia.

Hriňovej počítajú s dostatočnou podporou zamestnancov mesta i členov dobrovoľného hasičského zboru.  „Hlásia sa nám aj dobrovoľníci z radov obyvateľov,“ povedal primátor mesta Stanislav Horník s tým, že ich mesto dokáže zaplatiť z vlastného rozpočtu.

„Stále nemáme toľko informácií, koľko by sme potrebovali. V tomto čase nemáme dobrý pocit z prípravy takej rozsiahlej akcie,“ ozývajú sa sťažnosti zo Žiaru nad Hronom. Vedúci kancelárie primátora Martin Baláž sa domnieva, že hlavným dôvodom problémov je nedostatok času. Kým voľby samospráva pripravuje týždne, do začiatku plošného testovania ostáva niekoľko dní.

Revúca okrem jedného e-mailu od zástupcu Ozbrojených síl SR nemá žiadne relevantné informácie o nadchádzajúcom testovaní, vyjadril sa primátor mesta Július Buchta. V meste aspoň zatiaľ vybrali na testovanie 11 volebných miestností, ktoré má prísť schvaľovať hygiena i armáda.

V Banskej Štiavnici už majú vytypované miesta, kde by sa malo uskutočniť plošné testovanie obyvateľstva, ani tu nie sú viaceré totožné s volebnými miestnosťami. „Pripravený je aj jeden mobilný odberový tím,“ informovala primátorka Nadežda Babiaková. Aj v ich meste sa spoliehajú, že sa na pomoc prihlási dostatočný počet dobrovoľníkov.

Celoplošné testovanie sa dá pripraviť aj v krátkom čase, určite sa však nedajú dodržať všetky podmienky tak, aby bolo úplne bezpečné, uviedla starostka obce Stožok Darina Petrincová. „Našťastie, sme menšia obec a máme akurát dve pracovníčky, ktoré sú ochotné ísť pracovať aj cez víkend. Hodiny si potom vyčerpajú ako náhradné voľno, pretože s financiami je to horšie. Sú si toho vedomé a súhlasia s tým,“ dodala. „Čo je horšie, sú dva počítače, mobilný telefón a prístup k internetu. Počítače si požičiame pracovné, nie všade je však prístup na internet. Samozrejme, aj tento problém sa však dá vyriešiť,“ ukončila Petrincová.

Prešovský kraj

V obci Sačurov sa na testovanie zatiaľ nepripravujú, chýbajú im potrebné inštrukcie. „Sme tu preto, aby sme podali pomocnú ruku, ale musíme vedieť, čo máme robiť,“ vyjadril sa starosta Peter Barát.

„Ja nemám problém hocikoho zapojiť, keď príde ako dobrovoľník. Bolo zatiaľ povedané, že dostane sedem eur za hodinu. Ale kto s tým dobrovoľníkom akú zmluvu uzatvorí? Poistenie na ten deň treba? Dotyčný, keď sa pri testovaní nakazí, kto za to bude zodpovedný,“ priblížil hneď niekoľko nejasností v súvislosti s dobrovoľníkmi. Otázkou je podľa neho financovanie alebo čo s odpadom, ktorý vznikne počas testovania.

V obci Zborov nevedia, kto zabezpečí ochranné pomôcky a dezinfekciu odberných miest, v Stropkove netušia, aké povinnosti budú kladené na samosprávy a aká bude ich úloha v celom tomto procese.

Bardejov vníma ako problém zabezpečiť 42 administratívnych pracovníkov v 14 odberových miestach, ako aj likvidáciu použitého odberného materiálu. Hovorca mesta Štefan Hij uviedol, že i tak vyvinú maximálne úsilie, aby splnili všetko, čo sa od nich očakáva.

Ústredný krízový štáb (na snímke premiér Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas) zasadá, aby spresnil, v akej forme sa plošné testovanie uskutoční, či vôbec alebo či krajinu opäť čaká lockdown. Foto: TASR
Foto: TASR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko