Na hlavný obsah

Celý svet nakupoval múku, v USA z obchodov mizli zbrane

V tomto roku ich nakúpili najviac za posledných 20 rokov.

Celý svet nakupoval múku, v USA z obchodov mizli zbrane
Ilustračné foto - obchod so zbraňami. Foto: SITA/AP

Američania v roku 2020 zatiaľ kúpili takmer 17 miliónov kusov strelných zbraní, čo je už teraz viac, ako za ktorýkoľvek iný rok. Uviedol to v piatok (30. 10.) britský denník The Guardian s odvolaním sa na odhady analytickej firmy Small Arms Analytics.

Predaj zbraní v Spojených štátoch zaznamenal v tomto roku prvý výraznejší nárast počas jari, čo spôsobili najmä obavy z koronavírusovej pandémie. Ešte väčší nárast však prišiel v lete počas masových protestov proti policajnej brutalite a rasizmu, ktoré vyvolala smrť 46-ročného Afroameričana Georgea Floyda.

„Do augusta sme prekročili celkový počet predaných zbraní za minulý rok. V septembri sa dosiahlo historické maximum za posledných 20 rokov, z ktorých máme záznamy,“ uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Small Arms Analytics Jurgen Brauer.

Posledný rekord mala na svedomí Hillary Clintonová

Predchádzajúci rekord v odhadovanom počte predaných strelných zbraní za jediný rok bol 16,6 milióna kusov v roku 2016, keď Hillary Clintonová kandidovala v prezidentských voľbách proti Donaldovi Trumpovi a podporovala sprísnenie kontroly ich predaja.

Podľa Bauera Američania kupovali tento rok najmä krátke zbrane, hoci nárast zaznamenal aj predaj pušiek a iných dlhých zbraní.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity v meste Davis odhadujú, že nárast nákupu zbraní v prvých troch mesiacoch koronavírusovej pandémie bol spojený s takmer osempercentným nárastom násilia súvisiaceho s ich použitím. To malo podľa nich za následok, že od marca do mája v USA zaznamenali ďalších 776 zranení spôsobených pri streľbe. Okrem toho zistili, že štáty USA, ktoré mali pred pandémiou nižšiu úroveň násilnej trestnej činnosti, zaznamenali výraznejšiu súvislosť medzi zvýšeným záujmom o nákup zbraní a nárastom násilia.

Na tento trend reagovala tento týždeň aj spoločnosť Walmart, jedna z najväčších sietí hypermarketov v Spojených štátoch. „Zaregistrovali sme niekoľko lokálnych nepokojov, a tak sme sa rozhodli urobiť to, čo sme už v posledných rokoch pri podobných príležitostiach urobili. Preventívne sme presunuli zbrane a strelivo z predajnej plochy, aby sme ochránili bezpečie našich prevádzok aj zákazníkov,“ uviedol Walmart vo svojom vyhlásení. Podľa spoločnosti ide o prevenciu pre prípad, že by došlo k rabovaniu obchodov a „občianskym nepokojom“ po prezidentských voľbách, ktoré sú na programe v utorok 3. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet