Na hlavný obsah

Česko zvažuje celoplošné testovanie, zatvára divadlá a sprísňuje režim v školách

Minister zdravotníctva pripúšťa aj možnosť úplného lockdownu.

Česko zvažuje celoplošné testovanie, zatvára divadlá a sprísňuje režim v školách
V špeciálnom režime sa pre pandémiu koronavírusu v Česku konali aj regionálne voľby. Foto: SITA/AP

Česká vláda rokuje s praktickými lekármi o projekte otestovania takmer všetkých obyvateľov. Odhaliť by sa ním mohlo 90 – 93 percent všetkých infikovaných.

Od 12. októbra sa zatvoria divadlá, kiná i zoologické záhrady a žiaci druhého stupňa základných škôl prejdú na striedavé vyučovanie, informoval vo štvrtok (8. 10.) podľa spravodajského portálu iDNES.cz minister zdravotníctva Roman Prymula. Už od piatka (9. 10.) budú zatvorené fitnes centrá, bazény i kúpaliská.

Stopka pre kultúrne podujatia

Od pondelka (12. 10.) sa na dva týždne pozastavia kultúrne podujatia. Reštaurácie budú musieť zatvárať o 20.00 h, pričom pri stoloch budú môcť sedieť najviac štyria ľudia.

Rovnako od 12. októbra bude mať polovica žiakov druhého stupňa základných škôl vyučovanie v online režime a druhá polovica bude mať prezenčné vyučovanie. Po týždni sa vymenia. Potrvá to 14 dní.

Stredné školy v celej ČR prejdú v rovnakom období na online výučbu. Dva týždne sa nebudú konať ani žiadne profesionálne či amatérske športové podujatia. Výnimku môžu dostať medzištátne zápasy. Otváracie hodiny úradov sa najbližšie dva týždne obmedzia na dva dni v týždni, vždy na päť hodín.

Izolácia v hoteloch aj možný lockdown

Ľudia infikovaní koronavírusom sa budú môcť na desať dní izolovať v zariadeniach hotelového typu. Cieľom tohto opatrenia je obmedziť riziko nákazy v rodinách. Táto izolácia bude dobrovoľná.

Prymula pripustil, že ak sprísnené opatrenia nezaberú, je možné, že bude zavedený úplný lockdown. „Myslím si však, že by tie opatrenia mali byť dostačujúce,“ poznamenal.

Od začiatku pandémie sa v ČR koronavírusom nakazilo 95 360 ľudí, z ktorých 829 nákaze podľahlo. Za stredu 7. októbra krajina eviduje 5 338 nových prípadov, deň predtým to bolo 4 456. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 50 767 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet