Na hlavný obsah

Dotknite sa vojaka a prídete o ruky, hrozí Lukašenko demonštrantom

Lukašenko dodal, že nemá kam ustúpiť.

Dotknite sa vojaka a prídete o ruky, hrozí Lukašenko demonštrantom
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na stretnutí s predstaviteľmi ministerstva vnútra varoval demonštrantov, ktorí sa naďalej búria proti jeho režimu, že nemieni ustúpiť a nebude váhať, aby proti nim použili ostrejšie prostriedky.

Hoci sa vodkyni bieloruskej opozície Svjatlane Cichanovskej nepodarilo ochromiť krajinu celoštátnym štrajkom, ako predtým avizovala, od stredy (28. 10.) sa v rôznych častiach Bieloruska podľa ministerstva vyskytlo asi 20 pokusov zablokovať železničné koľaje, píše server The Bell.

Ak sa niekto len prstom dotkne príslušníka armády, nevyviazne s celými rukami, a to minimálne. Nemáme kam ustupovať a ani sa nechystáme ustupovať,“ citovala Lukašenka bieloruská agentúra Belta. Už skôr ministerstvo vnútra varovalo, že môže proti demonštrantom zasahovať aj strelnými zbraňami.

Lukašenko tento týždeň tiež naznacil, že v prípade potreby povolá do ulíc armádu a ozbrojí dobrovoľníkov z takzvaných ľudových družín, ktoré tvoria bývalí vojaci a príslušníci bezpečnostných zložiek. Nariadil tiež čiastočne uzavrieť pozemné hranice s Poľskom, Lotyšskom, Litvou a Ukrajinou. Ďalej bieloruský líder vymenil ministra vnútra a vymenoval nových poradcov, ktorým zveril dohľad nad bezpečnosťou v rôznych častiach krajiny.

Cichanovská, ktorá po voľbách odišla do litovského exilu, najnovšie kroky bieloruského prezidenta označila za známku slabosti. „Zatvorenie hraníc i nové vymenovanie sú signály oslabenia jeho moci. Robí nekonzistentné rozhodnutia, pretože panikári,“ vyhlásila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet