Na hlavný obsah

Eurokomisia predstavila spoločnú očkovaciu stratégiu Únie

Predstavitelia členských štátov budú o agende rokovať v piatok.

Eurokomisia predstavila spoločnú očkovaciu stratégiu Únie
Očkovanie by malo prebiehať vo všetkých členských štátoch. Foto: SITA/AP/Lewis Joly

Európska komisia (EK) vo štvrtok (15. 10.) predstavila kľúčové body, ktoré majú členské štáty zohľadniť v národných stratégiách očkovania proti COVID-19. Cieľom usmernení je pripraviť Európsku úniu (EÚ) a jej občanov na to, že bude k dispozícii bezpečná a účinná očkovacia látka, ako aj na výber prioritných skupín, ktoré by mali byť očkované ako prvé.

Stratégiu predstavila krátko pred začatím dvojdňového samitu lídrov členských krajín Únie. Komisia zopakovala, že sa s rôznymi farmaceutickými firmami snaží zabezpečiť prístup k bezpečným očkovacím látkam, pričom presadzuje koordinovaný postup v otázkach očkovacích stratégií pri zavádzaní vakcín.

Každá vakcína bude musieť byť povolená Európskou agentúrou pre lieky (EMA), aby zodpovedala normám na bezpečnosť a účinnosť.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová zdôraznila, že bezpečná a účinná očkovacia látka bude najlepšou zbraňou, ako poraziť koronavírus a vrátiť sa späť do normálneho života. „Usilovne pracujeme na uzatvorení dohôd s farmaceutickými spoločnosťami a zabezpečení budúcich očkovacích dávok. Teraz nám zostáva zaručiť, že po získaní vakcíny ju budeme pripravení použiť,“ uviedla v správe pre médiá.

Podľa von der Leyenovej Komisia stratégiou očkovania pomáha krajinám EÚ s prípravou ich očkovacích kampaní, aby sa vlády vedeli rozhodnúť, kto by mal byť očkovaný ako prvý, ako vakcíny spravodlivo rozdeliť a ako ochrániť najzraniteľnejšie osoby.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že vakcína nebude „zázračným liekom“, bude však kľúčová pre záchranu životov a zvládnutie pandémie. Spresnila, že len čo sa podarí získať bezpečnú a účinnú vakcínu, krajiny EÚ musia byť pripravené ju rýchlo nasadiť a získať si aj dôveru občanov v jej bezpečnosť a účinnosť.

Všetky členské štáty budú mať v závislosti od počtu obyvateľov prístup k vakcínam proti COVID-19 v rovnakom čase. Celkový počet dávok očkovacej látky bude v úvodných štádiách zavádzania obmedzený, až kým sa nepodarí zvýšiť objem ich výroby.

Oznámenie EK preto uvádza príklady prioritných skupín, ktoré by krajiny mali zvážiť po získaní vakcín. Ide najmä o zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov v zariadeniach dlhodobej starostlivosti; osoby vo veku nad 60 rokov; osoby, ktorých zdravotný stav môže byť zvlášť ohrozený; osoby, ktoré nemôžu obmedziť sociálne kontakty a výraznejšie znevýhodnené sociálno-ekonomické skupiny.

Koronakríza a s ňou spojená otázka očkovania bude jednou z tém samitu EÚ. Šéfovia štátov a vlád budú o tejto agende rokovať v piatok (16. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet