Na hlavný obsah

Eurokomisia vyzýva členské štáty na spoločný boj proti pandémii

Situácia v európskych krajinách je kritická.

Eurokomisia vyzýva členské štáty na spoločný boj proti pandémii
Lekári priviezli pacienta postihnutého ochorením COVID-19 do Nemocnice sv. Filipa Neriho v Ríme. Aj Taliansko bojuje s druhou vlnou pandémie. Foto: SITA/AP/Cecilia Fabiano

Krajiny Európskej únie by mali pristúpiť k vzájomnému uznávaniu covidových testov a začať využívať antigénové rýchlotesty, aby zabezpečili priechodnosť vnútorných hraníc Únie v čase druhej vlny pandémie koronavírusu. Odporúča to Európska komisia (EK) v rámci ďalšej série návrhov na zlepšenie vzájomnej koordinácie boja proti šíreniu koronavírusu.

Štáty majú podľa týchto nezáväzných odporúčaní zabezpečiť prepojenie svojich trasovacích aplikácií či lepšie komunikovať s občanmi o prospešnosti vakcín, ktoré by podľa Komisie mali byť k dispozícii v apríli.

Opatrenia Európskej komisie predchádzajú štvrtkovému (29. 10.) mimoriadnemu videosamitu lídrov EÚ, ktorý bude zameraný na spoločnú koordináciu európskych krajín proti pandémii ochorenia COVID-19.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová sa vyjadrila, že EK v novembri predstaví prvé kroky k vytvoreniu Európskej zdravotníckej únie. „Nárast infekcií COVID-19 v celej Európe je alarmujúci. Sú potrebné okamžité kroky na ochranu životov a obživy, na zmiernenie tlaku na systémy zdravotnej starostlivosti a na kontrolu šírenia vírusu,“ uviedla. Podľa nej členské štáty musia zlepšiť vzájomné zdieľanie údajov, lebo systém dohľadu EÚ je len taký silný, ako je jeho najslabší článok.

Jednou z najhoršie postihnutých krajín Európskej únie je podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Belgicko. Do utorka (27. 10.) sa v krajine za uplynulých 14 dní týmto vírusom nakazilo 1 390 na 100 000 obyvateľov.

Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) dosiahli v belgických nemocniciach takmer úplnú kapacitu. Niektoré nemocnice žiadajú zdravotných pracovníkov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktorí nevykazujú príznaky choroby, aby naďalej pracovali.

Kritická je aj situácia v Českej republike, ktorej Brusel pomáha svojimi zásobami. Únia aktuálne začala ďalšie kolo spoločných nákupov liekov a medicínskeho materiálu, ktorý chce rozdeľovať medzi štáty, ktoré momentálne bojujú s najväčšími problémami. Do Česka už zo zásob Únie putovalo niekoľko desiatok pľúcnych ventilátorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka