Na hlavný obsah

Hladiny vodných tokov prudko stúpajú

Takmer pre celé územie Slovenska platia výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa.

Hladiny vodných tokov prudko stúpajú
Na snímke situácia na druhý deň po bleskovej povodni v obci Ňagov v okrese Medzilaborce 17. júla 2020. Foto: Roman Hanc/TASR

Na prudký vzostup vodných tokov upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Podľa očakávaných predpovedí, vzhľadom na trvalý dážď takmer na celom území, je na tokoch vzostup až výrazný vzostup vodných hladín,“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti. „Za posledných 24 hodín (13. 10. k 10:00 h) bolo ťažisko zrážok lokalizované v horných častiach povodí Hornádu, Hnilca a Bodvy,“ dodáva ústav s tým, že úhrny zrážok na týchto územiach dosiahli 50 až 75 mm. Zvyšok Slovenska hlási zrážky od 15 do 50 m, krajný západ a východ územia do 15 mm.

Stupeň povodňovej aktivity je dosiahnutý alebo prekročený na 24 vodomerných staniciach. Ústav upozorňuje najmä na povodia horného Váhu, Hornádu a Torysy. Tretí stupeň povodňovej aktivity je na Levočskom potoku v Markušoviciach, druhý na Hnilci vo Švedlári a Stratenej. Na ostatných tokoch je zatiaľ prvý stupeň povodňovej aktivity.

https://www.facebook.com/shmu.sk/posts/4608807539192783

„Počas dnešného dňa očakávame aj naďalej mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity na ďalších tokoch,“ uvádza ďalej SHMÚ. Aj naďalej sú v platnosti hydrologické výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska, s výnimkou krajného východu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko