Na hlavný obsah

Naď: Zdravotníci stále chýbajú, v hre je aj ich mobilizácia

Na celoplošné testovanie je pripravené všetko, chýbajú už len zdravotníci.

Naď: Zdravotníci stále chýbajú, v hre je aj ich mobilizácia
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: SITA/Branislav Bibel

Ministerstvo obrany spolu so samosprávami sú na celoplošné víkendové testovanie pripravené po logistickej aj materiálnej stránke. Vážnym problémom je ale nedostatok zdravotníkov, ktorí budú vykonávať a vyhodnocovať stery. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ich preto vyzval, aby sa prihlásili na webovej stránke somzodpovedny.sk.

V hre je aj mobilizácia zdravotníkov. Vláda už má pripravené potrebné dokumenty na jej vyhlásenie, rozhodnúť by mala vo štvrtok (29. 10.) popoludní na základe počtu nahlásených zdravotníkov. Naď potvrdil, že v niektorých regiónoch by mohli zdravotníkov povolávať do služby. „Robíme všetko preto, aby sme k mobilizácii nepristúpili. V tomto momente môžem potvrdiť, že zatiaľ sme neurobili žiadne rozhodnutie. Sú pripravené podklady, akékoľvek politické rozhodnutie zatiaľ urobené nebolo,“ povedal s tým, že na víkend (30. október – 1. november) by potrebovali ďalších 2-3 tisíc zdravotníkov, ktorí by mali robiť odbery.

Minister zdravotníkov ubezpečil, že je pre nich pripravený dostatok ochranných pomôcok a počas testovania im nehrozí, že by sa mohli infikovať koronavírusom. „Tieto obavy sú neopodstatnené, títo ľudia budú viac chránení, ako sú bežne vo svojich ambulanciách a budú mať k dispozícii všetky ochranné prostriedky.“ Zároveň zopakoval, že každý jeden zdravotník, ktorý bude v odberovom tíme, bude mať vyplatenú odmenu.

Predsedu Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára kritizoval za stredajšie (28. 10.) vyjadrenia, pričom komoru vyzval, aby ho vymenila. „SLK naozaj vyzývam, aby si vymenila svojho šéfa. Lebo to, čo včera predviedol pán doktor Kollár, je nenormálne,“ vyhlásil Naď.

„Ak sa nám podarí počas celoplošného testovania odchytiť infekčných ľudí, tak v horizonte dvoch týždňov odbremeníme zdravotnícky personál a nemocnice od obrovského počtu pacientov,“ uzavrel minister obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko