Na hlavný obsah

Kirgizský prezident prijal rezignáciu premiéra, v Biškeku vyhlásil núdzový stav

V krajine vypukli nepokoje po nedeľných parlamentných voľbách.

Kirgizský prezident prijal rezignáciu premiéra, v Biškeku vyhlásil núdzový stav
Ulice Biškeku sú od nedeľných volieb plné ľudí, ktorí protestujú proti ich výsledku. Foto: SITA/AP

Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov podpísal rezignáciu premiéra Kubatbeka Boronova a rozpustil vládu, informuje agentúra Reuters s odvolaním na prezidentský palác. Stredoázijskú krajinu zmietajú nepokoje od parlamentných volieb, ktoré sa konali v nedeľu 4. októbra. Kandidovalo v nich 16 strán a 11 z nich odmietlo uznať výsledky, pretože najviac hlasov získali zavedené strany.

Členovia vlády budú bez premiéra pokračovať v práci až kým nebude vytvorený nový kabinet.

Zákaz vychádzania a vojaci v uliciach

Prezident Žeenbekov zároveň v hlavnom meste Biškek vyhlásil núdzový stav, ktorý zahŕňa aj zákaz vychádzania a prísne bezpečnostné obmedzenia. V platnosti má byť od piatka (9. 10.) 20.00 h do 21. októbra 21.00 h.

Ozbrojeným zložkám nariadil rozmiestniť sa v uliciach Biškeku. Vo svojom rozkaze neuviedol koľko vojakov má byť v meste rozmiestnených, dostali však rozkaz používať vojenské vozidlá, zriadiť kontrolné body a zabrániť ozbrojeným stretom, dodáva agentúra Reuters.

Ľudia protestujú počas demonštrácií v uliciach Biškeku počas celého týždňa.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Reportérka agentúry, ktorá je v Biškeku prítomná, počula v piatok (9. 10.) v uliciach mesta streľbu a videla stret demonštrantov zo znepriatelených skupín, ktorí po sebe hádzali kamene, fľaše a bili sa.

Počas výnimočného stavu bol za „veliteľa“ hlavného mesta vymenovaný minister vnútra a prezident nariadil armáde, aby v ňom obnovila verejný poriadok a zamedzila násilnostiam. Zaviedli sa aj obmedzenia pre médiá, ktoré môžu zverejňovať len informácie poskytnuté „veliteľom“ mesta.

Žeenbekov je ochotný podať demisiu

V pondelok (5. 10.) sa začali v Kirgizsku demonštrácie na protest proti voľbám, volebná komisia následne v utorok (6. 10.) ich výsledky zrušila. V ten istý deň podporovatelia opozície obsadili časť vládnych budov a oslobodili z väzenia opozičného predstaviteľa Sadyra Žaparova a exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Zároveň oznámili, že chcú zvrhnúť prezidenta Žeenbekova a zostaviť novú vládu.

Medzitým odstúpil premiér Boronov a časť parlamentu na jeho miesto zvolila Žaparova. Druhá čas s nimi podľa ruského spravodajského webu Kommersant nesúhlasila. Prezident Žeebenkov tak v piatok (9. 10.) oznámil, že je ochotný vzdať sa svojho úradu, len čo bude vymenovaná nová vláda. Opozícia je ale rozštiepená a zatiaľ sa na vytvorení dočasnej vlády nedohodla.

Aktuálne sa strany dohadujú na poste premiéra a predsedu parlamentu. Prvé kroky k riešeniu vládnej krízy sa objavili v piatok (9. 10.), keď dvaja rivali v boji o post na nového premiéra Omurbek Babanov a Tilek Toktogazijev oznámili, že budú spolupracovať. Niekoľko strán ich už podporilo, oslobodený opozičný líder Sadyr Žaparov sa k návrhom zatiaľ nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet