Na hlavný obsah

Napätie vo východnom Stredomorí opäť eskaluje, na more sa vracia turecká prieskumná loď

Atény konanie Turecka odsúdili.

Napätie vo východnom Stredomorí opäť eskaluje, na more sa vracia turecká prieskumná loď
Na snímke turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis kotví v prístave Antalya. Foto: TASR/AP

Turecké plavidlo Oruç Reis sa vracia do sporných vôd Stredozemného mora, kde bude desať dní vykonávať ťažobný prieskum, informuje BBC s odkazom na oznámenie tureckých námorných síl. Grécko na správu reagovalo obvinením Ankary, že bráni snahám o uvoľnenie napätia, ktoré medzi oboma krajinami panuje pre spory ohľadom prieskumu ťažby ropy a zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora, píše agentúra AP.

Konflikt medzi Ankarou a Aténami sa vyostril v auguste práve pre loď Oruç Reis, ktorá za sprievodu vojenských plavidiel operovala vo vodách medzi Krétou a Cyprom. Grécko aj Turecko následne v oblasti usporiadali námorné vojenské cvičenia.

Na snímke turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis (uprostred) v Stredozemnom mori.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Turecko v septembri plavidlo stiahlo, čo Grécko privítalo ako ústretový krok, avšak šéf tureckého rezortu obrany Hulusi Akar povedal, že návrat lode neznamená, že by sa Ankara svojich práv vzdala.

Turecko ale zároveň uviedlo, že vďaka tomuto kroku sa otvárajú dvere pre možné diplomatické rokovania pred európskym samitom, ktorý sa konal 1. a 2. októbra.

Atény: Turecko je nedôveryhodné

Na ňom sa hovorilo o možných sankciách proti Turecku, ak bude z pohľadu EÚ pokračovať v nezákonných aktivitách vo vodách, na ktoré si robí nárok Cyprus aj Grécko.

Práve na rozpor medzi tureckou pozíciou pred samitom a jeho terajším konaním poukázal grécky vládny hovorca. „Turecko teraz ukázalo, že mu chýba dôveryhodnosť. Tí, ktorí verili jeho slovám pred európskym samitom, sú teraz vyvedení z omylu.“

Napätie aj na Cypre

Tentoraz Oruç Reis mieri v sprievode dvoch plavidiel ku gréckemu ostrovu Kastellorizo ​​ležiacemu len asi tri kilometre od južného pobrežia Turecka. Grécke ministerstvo zahraničia uviedlo, že návrat lode Oruç Reis na more znamená „zásadnú eskaláciu situácie a priamu hrozbu pre mier a bezpečnosť v regióne„.

K zvyšovaniu napätia v grécko-tureckých vzťahoch prispelo tiež to, že premiér severného Cypru Ersin Tatar oznámil, že otvorí pre verejnosť pláže v meste Varoša.

Toto „mesto duchov“ leží v severnej časti rozdeleného Cypru a po tureckej invázii na ostrov v roku 1974 z neho museli odísť tisíce cyperských Grékov. Už roky doň smie voľne vstúpiť len turecká armáda a bezpečnostné zložky severného Cypru. Vláda gréckej časti Cypru krok odsúdila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet