Na hlavný obsah

Poľský ústavný súd rozhodol, interrupčná legislatíva krajiny bude ešte prísnejšia

Kritici upozorňujú, že to fakticky povedie k úplnému zákazu interrupcií.

Poľský ústavný súd rozhodol, interrupčná legislatíva krajiny bude ešte prísnejšia
Poľskí pro-choice aktivisti sa zhromaždili pred budovou poľského Ústavného súdu v Varšave. Foto: SITA/AP/Czarek Sokolowski

Poľský ústavný súd rozhodol, že prerušenie tehotenstva z dôvodu poškodenia plodu, odporuje ústave. Práve túto zákonom povolenú výnimku zo zákazu potratov používali poľské ženy pri žiadostiach najčastejšie. Podľa kritikov povedie toto rozhodnutie fakticky k úplnému zákazu legálnych interrupcií v Poľsku.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola aj predtým jednou z najprísnejších v Európe. Ženy ju mohli doteraz podstúpiť iba v prípade znásilnenia, ohrozenia svojho života alebo vážneho poškodenia plodu. Predmetný zákon vstúpil do platnosti v roku 1993.

Návrh na zákaz interrupcií v prípade poškodenia plodu podali poslanci konzervatívnej vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS), podľa ktorých je ukončenie tehotenstva v tomto prípade v rozpore s ústavou, ktorá zaručuje ochranu života každej ľudskej bytosti.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v reakcii na verdikt súdu na Twitteri napísala, že ide o „smutný deň pre práva žien“.

„Odstránenie (právneho) základu pre takmer všetky legálne interrupcie v Poľsku je v podstate ich zákazom a porušením ľudských práv,“ uviedla na sociálnej sieti. Takýto krok poľskej justície bude podľa nej viesť k tomu, že Poľky budú cestovať do zahraničia alebo podstupovať nelegálne zákroky.

Tento týždeň sa v Poľsku konali protesty aktivistov za práva žien na interrupciu a proti ďalšiemu sprísneniu legislatívy sa zasadzovali aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie. V minulom roku sa podľa štatistík v poľských nemocniciach vykonalo 1 100 interrupcií, dôvodom v 1 074 prípadoch bolo poškodenie plodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet