Na hlavný obsah

SHMÚ varuje pred povodňami, tentokrát na Záhorí a v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie

V Nových Zámkoch vyhlásili mimoriadnu situáciu.

SHMÚ varuje pred povodňami, tentokrát na Záhorí a v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie
Na snímke spevňovanie brehu rieky Hornád v lokalite Dubina neďaleko obce Hranovnica, 14. októbra 2020. Foto: TASR/Kristína Mayerová

Na Záhorí v okresoch Skalica, Senica a Malacky a v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie hrozia povodne z trvalého dažďa. Pre tieto lokality platí hydrologická výstraha tretieho stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha pred povodňami tretieho stupňa v týchto lokalitách trvá až do odvolania. „Vzhľadom na nasýtenosť povodí, spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a ďalšie predpovedané zrážky je predpoklad opätovného vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ tvrdia meteorológovia.

Mapa hydrologických výstrah, zdroj: SHMÚ

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okresy Trnava, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žarnovica, Levice, Spišská Nová Ves a Košice.

Zároveň počas celého piatka (16. 10.) platí výstraha prvého stupňa pred dažďom na celom území Slovenska.

Nové Zámky vyhlásili mimoriadnu situáciu

Primátor Nových Zámkov Otokar Klein vyhlásil v piatok o 12.00 h v súvislosti s hrozbou povodní mimoriadnu situáciu pre územie mesta.

„Žiadam všetkých obyvateľov mesta, ktorí majú svoje chatky a záhradky v blízkosti rieky Nitry, aby opustili zatopené územia a evakuovali ľudí a zvieratá do bezpečia. Zároveň žiadam, aby ste sa v týchto lokalitách pohybovali len v nevyhnutných dôvodoch,“ požiadal Klein občanov. Na hrádzi je hliadkovacia služba mestskej polície, ktorá poskytne pomoc pri evakuácii. Mimoriadna situácia platí až do odvolania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny