Na hlavný obsah

Španielsky parlament nevyslovil nedôveru premiérovi Sánchezovi

Odmietol tak návrh krajne pravicovej strany VOX.

Španielsky parlament nevyslovil nedôveru premiérovi Sánchezovi
Španielsky premiér Pedro Sánchez zostáva vo svojej funkcii. Foto: SITA/AP/Manu Fernandez

Španielsky parlament odmietol vo štvrtok (22. 10.) návrh krajne pravicovej strany Vox na vyslovenie nedôvery premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Po dvoch dňoch rokovaní tento návrh podporilo len 52 poslancov strany Vox a všetkých zvyšných 298 poslancov parlamentu hlasovalo proti, hlasovania sa nikto nezdržal.

Populistická strana Vox sa vlani stala treťou najsilnejšou stranou v 350-člennom parlamente, pripomína agentúra AP. Na to, aby jej návrh prešiel, bolo potrebné, aby zaňho hlasovalo minimálne 176 poslancov.

Debatu o návrhu sprevádzali v parlamente ostré výpady šéfa krajnej pravice Santiaga Abascala voči predstaviteľom koalície. Vládu kritizoval za spoluprácu s katalánskymi separatistami a baskitskými nacionalistami aj za koronavírusové opatrenia. „Táto vláda je najhoršia za 80 rokov,“ prehlásil. Aktuálnu vládu tak de facto označil za horšiu, než bola diktatúra Francisca Franca, ktorý umrel v roku 1975. Vládne riešenia epidémie ochorenia COVID-19 označil Abascal za „nezodpovedné a zločinné“.

Španielsko sa v stredu (21. 10.) stalo prvou krajinou Európskej únie, kde zaznamenali viac než milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ochoreniu COVID-19 podľahlo už viac ako 34 000 ľudí.

Išlo v poradí o piaty návrh na vyslovenie nedôvery vláde od roku 1976, keď sa Španielsko po skončení diktatúry generála Francisca Franca opäť vrátilo ku demokracii.

Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) vládne od januára v koalícii s radikálnou ľavicovou alianciou Spoločne môžeme (Unidas Podemos). V parlamente má pritom len menšinu, a to 155 kresiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet