Na hlavný obsah

Súd EÚ rozhodol proti Maďarsku

Tamojší zákon o vysokých školách je proti právu Únie.

Súd EÚ rozhodol proti Maďarsku
Foto: Irish Times

Maďarský zákon o vysokých školách, na základe ktorého opustila krajinu Stredoeurópska univerzita, je v rozpore s právom Európskej únie. Rozhodol o tom v utorok (6. 10.) Súdny dvor EÚ, podľa ktorého novela prijatá pred tromi rokmi zaviedla neprípustné podmienky pre podnikanie univerzít.

Budapešť na súde v Luxembursku zažalovala Európska komisia. Tej dal súdny dvor za pravdu v požiadavke, aby Maďarsko zaobchádzalo rovnako s domácimi aj zahraničnými školami.

Novela zákona, ktorú Maďarsko prijalo v apríli 2017, je vnímaná ako ťaženie premiéra Viktora Orbána proti aktivitám amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Ním podporovaná Stredoeurópska univerzita bola jedinou školou, ktorá požiadavky stanovené zmenou zákona nesplnila, v dôsledku čoho svoje pôsobenie v Maďarsku ukončila.

Podľa zákona môžu vysoké školy z krajín mimo Európsky hospodársky priestor v Maďarsku viesť výučbu len na základe dvojstrannej dohody medzi Budapešťou a krajinou svojho pôvodu.

Najvyšší orgán únijného súdnictva konštatoval, že Maďarsko novelou zákona porušilo svoje záväzky vyplývajúce z dohody o obchode so službami (GATS) uzavretej v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WHO).

Novela podľa súdu odporuje aj únijným pravidlám o voľnom pohybe služieb a slobode podnikania. Sudcovia tak dali za pravdu argumentom Európskej komisie. Maďarsko sa bude musieť verdiktu podriadiť, inak mu hrozia finančné postihy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet