Na hlavný obsah

Trump je na tom veľmi dobre, Biely dom je spokojný

Necelé dva dni od svojho návratu z nemocnice prezident pracuje.

Trump je na tom veľmi dobre, Biely dom je spokojný
Prezident Donlad Trump opúšťa nemocnicu Walter Reed National Military Medical Center kde podstúpil liečbu ochorenia COVID-19. Foto: SITA/AP

Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa darí veľmi dobre a jeho zdravotný stav mu umožňuje venovať sa práci, tvrdí personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows. Veľa podrobností o vývoji ochorenia COVID-19 nebolo k dispozícii a viacero odborníkov sa podľa denníku The New York Times (NYT) domnieva, že prezident by ešte mohol mať pred sebou náročnejšiu fázu ochorenia.

Meadows v rozhovore pre televíziu Fox News vyhlásil, že Biely dom je spokojný s „pokrokmi“ prezidenta Trumpa. Detaily v tejto súvislosti neposkytol a Trumpov lekár Sean Conley zatiaľ nezverejnil vlastné prehlásenie k prezidentovmu stavu. V utorok (6. 10.) hodnotil vývoj ako veľmi dobrý, Trump vraj nehlásil žiadne príznaky ochorenia.

Údajne navštívil Oválnu pracovňu

Prezident sa deň po svojom návrate z nemocnice vrátil aj do Oválnej pracovne Bieleho domu. Pre spravodajskú stanicu CNBC to uviedol v stredu (7. 10.) prezidentov ekonomický poradca Larry Kudlow. Napriek tomu, že Trump podľa lekárov nevykazuje žiadne príznaky koronavírusu, ešte stále je infekčný.

Kudlow zároveň zdôraznil, že prezidentov pobyt v pracovni sa uskutočnil za sprísnených hygienických opatrení. Odmietol však odpovedať na otázku, či mal prezident vo svojej pracovni nasadené rúško.

Vedenie Bieleho Domu Kudlowove tvrdenie vzápätí dementovalo. „Napriek tomu, že prezident chcel včera (v utorok) byť v Oválnej pracovni, nebol tam – zostal vo svojej rezidencii, odkiaľ aj pracoval,“ napísal na svojom osobnom účte na Twitteri prezidentov hovorca Ben Williamson. Súčasne dodal, že Biely dom prijíma sprísnené hygienické opatrenia pre prípad, že sa Trump vráti do pracovne v nasledujúcich dňoch.

Ešte nie je z najhoršieho vonku

Prezidenta prepustili z nemocnice Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone po troch od dňoch od piatkového (2. 10.) oznámenia, že mal pozitívny test na koronavírus. Jeho lekár Sean Conley však uviedol, že Trump ešte „nie je z najhoršieho vonku“ a že ho bude považovať za plne vyliečeného až po týždni od prepustenia z nemocnice, píše agentúra AFP.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bude prezident celkovo považovaný za infekčného desať až 20 dní od momentu, keď sa uňho začali prejavovať príznaky ochorenia COVID-19. Počet dní závisí od ťažkosti priebehu jeho ochorenia.

Špekulácie o možnom vývoji

Americké médiá aj experti pôsobiaci mimo Bieleho domu pri nedostatku oficiálnych informácií špekulujú o ďalšom priebehu ochorenia u prezidenta prostredníctvom rôznych indícií a poznatkov o ochorení COVID-19.

Lekári dávali prezidentovi kyslíkovú podporu aj niekoľko liekov vrátane dexametazónu. Užitie tohto kortikosteroidu niektorí experti vnímajú ako náznak toho, že COVID-19 mohol Trumpovi oslabiť pľúca, píše NYT. „Má zasiahnuté pľúca? Môj odhad je, že áno, pretože mu dali veľa liekov, ktoré by dávali iba niekomu, u koho boli pľúca zasiahnuté,“ vyjadrila sa Mangala Narasimhanová, ktorá je odborníčkou na pľúcne choroby a riaditeľkou urgentnej starostlivosti v súkromnej zdravotníckej spoločnosti Northwell Health.

„Podľa ďalších expertov Trump s ochorením COVID-19 ešte stále bojuje a možno vstupuje do zlomovej fázy, v ktorej by sa mohol jeho stav zhoršiť,“ zhrnul denník New York Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet