Na hlavný obsah

Trumpove testy potvrdili, že je negatívny

Z nákazy koronavírusom sa vyliečil po necelých dvoch týždňoch.

Trumpove testy potvrdili, že je negatívny
Prezident Donald Trump zdraví svojich priaznivcov. Foto: SITA/AP

Osobný lekár amerického prezidenta informoval, že Donald Trump mal niekoľko po sebe idúcich dní negatívne výsledky testov na koronavírus. Od dňa, keď Trump oznámil, že bol pozitívne testovaný, uplynuli len necelé dva týždne.

„Môžem sa s vami podeliť o informáciu, že (prezident) mal niekoľko po sebe idúcich dní testy negatívne,“ uviedol prezidentov osobný lekár Sean Conley v tlačovej správe s tým, že výsledky priniesli antigénové testy Abbot BinaxNOW. Ich výsledky boli známe do 15  minút.

Conley nešpecifikoval dni, kedy Trumpa testovali a dodal, že na základe týchto údajov lekársky tím dospel k záveru, „že prezident už nie je nákazlivý“.

Na míting prišiel bez rúška

Krátko po tomto oznámení Trump v pondelok (12. 10.) vystúpil na predvolebnom zhromaždení v meste Sanford v americkom štáte Florida.

Len týždeň po jeho odchode z nemocnice, kde bol hospitalizovaný v súvislosti s nákazou koronavírusom, Trump vykročil na pódium a hádzal do davu rúška. Sám pritom na tvári žiadne nemal, podotkla agentúra AFP.

„Cítim sa taký silný,“ prihovoril sa prezident k tisíckam svojich priaznivcov a zažartoval, že „pobozká chlapov a krásne ženy“ v publiku.

Krátko po tom, čo vystúpil na pódium, zopakoval, že je teraz „imúnny“ voči ochoreniu COVID-19. Podľa vedcov v súčasnosti neexistujú dôkazy, že by ľudia, ktorí sa uzdravili z tohto ochorenia, boli chránení pred druhou nákazou, pripomína spravodajská stanica CNN.

Trump na mítingu opäť presadzoval opätovné otvorenie škôl a ekonomiky a vyhlásil, že krajina je „na ceste k 100 miliónom dávok vakcíny do konca tohto roka“.

Štát Florida môže byť kľúčovým pre konečný výsledok prezidentských volieb naplánovaných na 3. novembra. Ako pripomenula agentúra Reuters, kandidát demokratov Joe Biden si v prieskumoch verejnej mienky naďalej udržuje pred Trumpom náskok v mnohých štátoch.

V utorok má Trump absolvovať zhromaždenie v Pennsylvánii, v stredu v štáte Iowa a vo štvrtok v štáte Severná Karolína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko